Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske

Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se 28. svibnja, u spomen na formiranje i svečanu smotru Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, 28. svibnja 1991.

Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan 1991. godine, prvi put održana je službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga.

Specijalnu emisiju na HTV-u 4 možete pogledati od 10 sati. U emisiji donosimo spektakularne vojne vježbe iz Knina i Udbine. Na obroncima Dinare na Crvenoj zemlji vježbat će se gađanje iz Patrije, a u srcu Like padobranci će izvesti helikopterski desant. U studiju razgovaramo s vodećim ljudima Oružanih snaga RH. Bili smo i u društvu pilota koji su samo za gledatelje HTV-a u borbenim zrakoplovima poletjeli s Plesa.

Jučer i danas izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske te državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće. Visoko izaslanstvo položilo je jutros vijence kod spomenika “Glas hrvatske žrtve Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, piše HRT.

Facebook Komentari