Stvara se ‘EU nove generacije’: Komisija predlaže Fond za oporavak težak 750 milijardi eura

Europska komisija predložit će danas da novi Fond za oporavak EU od koronkrize bude težak 750 milijardi eura: 500 milijardi u bespovratnim sredstvima i 250 milijardi u obliku povoljnih zajmova državama članicama i industrijama koje su najteže pogođene globalnom pandemijom koronavirusa. Neslužbeno se to doznaje u Bruxellesu uoči objave prijedloga kasnije tijekom dana, odnosno oko 13:30 sati kad predsjednica Komisije započne svoje obraćanje u Europskom parlamentu.

Komisija današnjim prijedlogom čini velik iskorak za EU jer se po prvi put predlaže veliko zaduživanje na razini svih 27 država, umjesto zaduživanja na nacionalnim razinama pojedinačno. Premda se o prijedlogu tek trebaju usuglasiti sve države članice i Europski parlament, Komisija sve to zamišlja kao stvaranje “Europske unije nove generacije”. Pod tim se ambicioznim sloganom, neslužbeno doznajemo, planira objava današnjeg prijedloga u Bruxellesu.

Sam prijedlog sastoji se od nove verzije sedmogodišnjeg proračuna Unije, odnosno Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), i od sasvim nove ideje stvaranja Fonda za oporavak (Recovery Fund). Novac za taj fond namaknut će se zaduživanjem Europske komisije na tržištu kapitala i usmjerit će se državama članicama u prve dvije godine novog VFO-a, piše Večernji list.

Uskoro opširnije.

Facebook Komentari