Marić otkriva gospodarsku katastrofu: Kafići i restorani su nakon otvaranja na 40 posto prošlogodišnjih prihoda

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se rade izračuni za nove mjere za gospodarstvo, a osvrnuo se i na propale pregovore s liječničkim sindikatima.

”Radi se puno izračuna i uparivanje podataka HZZ-a i Porezne uprave, za neko vrijeme bit ćemo pametniji i znati koliko će to sve koštati”, rekao je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanje kad i koje mjere može očekivati gospodarstvo posrnulo u koronakrizi. Prema procjenama, radi se o 100 tisuća radnika.

Ministar kaže da je svibanj prvi mjesec u kojem se u potpunosti vide efekti zatvaranja gospodarstva, a u smislu smanjenja prihoda. ”Tjedan za tjedan vidimo napredak, a u svibnju je 18 posto manja vrijednost fiskalnih računa u odnosu na isti mjesec lani”, rekao je. Izvijestio je da su kafići i restorani unatoč otvaranju i dalje na indeksu 40 u odnosu na prošlu godinu, dok je trgovina na malo, osobito prehrana, puno bliža indeksu 100. Također je otkrio da nam je PDV s jučerašnjim datumom u negativnom apsolutnom iznosu, što znači da su povrati bili veći nego što je država uprihodovala. Iako su brojke još loše, ministar kaže da se vidi dolazak turista.

Komentirajući i paket višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije, Marić je rekao da će sve razmotriti, ali da je važno da gledamo dugoročno. ”Kriza nam svima treba otvoriti oči”, poručio je.

Komentirao je i propale pregovore s liječničkim sindikatima. Rekao je da je Vlada bila protiv rezanja plaća i da su samo predložili odgodu dodatnog povećanja dok se ne vidi kako će se situacija dalje razvijati. ”To je ono što možemo podnijeti”, rekao je ministar i podsjetio da su plaće rasle horizontalno 14 posto, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari