34.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stižu im prinove: Roda Malena i njezin novi rodan griju tri jaja

Stižu im prinove: Roda Malena i njezin novi rodan griju tri jaja

U gnijezdu na krovu dvorišne zgrade škole u Brodskom Varošu opet je veselo, za tjedan i pol opet će biti malih ptića, plod ljubavi Malene i njezina rodana. Malenin skrbnik, umirovljeni školski domar, Stipa Vokić opet ima pune ruke posla. Dobra situacija u vezi korone dopušta mu da ode na kanale u okolici Broda i Malenoj napeca ribica, a i rodan donese Malenoj ponešto “za pregristi”.

Za Stipu je rodan koji je stalno s Malenom, osim kada odleti u potragu za hranom, prava enigma, pišu 24sata.

– Koliko mi je bilo teško kada je Klepetan u travnju po ranijem dolasku s afričkog Juga bio s Malenom par dana i onda iznenada netragom nestao toliko mi je sada drago da Malena nije sama. I, ne samo to: iz dana u dan sve mi se više čini da se to baš Klepetan vratio. Svako jutro dođe mi pred ulazna vrata stana i klepeće, traži jesti. Da je to neki drugi rodan to sigurno ne bi radio, sve mi se čini da je taj “novi” rodan zapravo moj Klepo. Dođe kada ga zovem, klepeće, prilazi mi i umiljava… Malena na jajima sjedi od jutra do ranog popodneva, onda on sleti i odmijeni ju da se jaja ne ohlade. Klepetan nikada nije prstenovan i ne mogu dokazati tu svoju “sumnju”, ali, nekako, kao da se nakon trotjedne ljutnje i samovanja Klepo “odlučio” vratiti, govori Vokić, pomalo zbunjen cijelom tom situacijom.

Dodaje da su Malena i rodan vodili ljubav više puta, plod toga su tri jajeta na kojima Malena i rodan danonoćno bdiju. Ako sve bude u redu i vrijeme ne “donese” neku iznenadnu hladnoću, broj od 66 ptića iz 17 godina duge ljubavi i vjernosti Malene i Klepetana dobit će ovoga proljeća svoj nastavak, bit će povećan za još tri.

– Pao mi je kamen sa srca, što je tako. Malenoj na krov odnesem kantu s vodom i ribicama, rodan budno sve pazi i motri, i sve je nekako isto kao prije. Jako se radujem što će početkom lipnja svijet ugledati još tri male rode. Rodan je tu da pripomogne s kanala donijeti im hranu, i ja ću također češće na pecanje, brzo će kolovoz kada će rodan i mladi ptići morati put Afrike. Još da ljudi koji toliko zovu i pišu iz cijelog svijeta mogu ovdje doći i vidjeti Malenu i njezine ptiče, ovo veselje bi bilo potpuno. Nadam se da će i korona koja ih u tome valjda priječi uskoro proći i da ću moći ispuniti želju tim dragim ljudima – kaže Stipa Vokić.

Najnovije

Još iz rubrike