9.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Korona ugasila i ratove, ali u jednoj zemlji oružani sukobi ipak nisu...

Korona ugasila i ratove, ali u jednoj zemlji oružani sukobi ipak nisu stali

Pandemija koronavirusa u nekim je zemljama na trenutak smanjila, a negdje i potpuno ugasila ratove. Sirijski rat, koji je ušao u devetu godinu te je odnio pola milijuna života, potpuno se ugasio zbog nekoliko faktora. Osim pandemije koronavirusa, važan je čimbenik i to što je sirijska vojska, uz pomoć saveznika, Rusije i Irana, uspjela uspostaviti kontrolu nad ključnom autocestom M5, koja povezuje glavni grad Damask s drugim najvećim gradom Alepom, te s gradovima Homs i Hama, a i s Latakijom na Mediteranu.

Karantena, izolacija, omogućile su džihadističkim skupinama da se umjesto prve crte i ratovanja okrenu biznisu. Na području provincije Idlib, koja je pod kontrolom džihadističkih skupina i turske vojske, džihadisti Hayat Tahrir Al-Shama, bivšeg Nusra fronta, odnosno ogranak Al-Qa’ide u Siriji, zaplijenile su gotovo sve bivše lance fast fooda kao što su Disney i Kentucky Fried Chicken (KFC) te su otvorili privatne biznise kojima zapovijeda Abu Zubeir Al-Andalosi. Biznis im je jako uspješan s obzirom na to da se hrana smije kupovati samo kod njih.

Isto tako, razvilo se i krijumčarenje duhana, goriva, oružja i ljudi. S obzirom na trenutačni razvoj “ekonomije”, džihadisti nisu zainteresirani za ratovanje. Osim koronavirusa i biznisa, ratovi su se u Siriji smanjili i zato što je Turska velik dio boraca, procjena je oko 10 tisuća plaćenika, prebacila na ratišta u Libiju, gdje se borbe nisu smanjile ni tijekom pandemije koronavirusa. Zbog dolaska boraca iz Sirije i njihova uključivanja u sukobe u Libiji Vlada nacionalnog jedinstva Libije počela je uspostavljati nadmoć na terenu, zbog čega se vojne snage koje su povezane s generalom Haftarom povlače iz brojnih regija, posebno iz zapadnog dijela zemlje.

Nakon potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji i edukaciji između Turske i Vlade nacionalnog jedinstva Libije, s plaćenicima iz Sirije, i turske snage su se rasporedile u Tripoliju i Misurati, odakle su pomogle da vojska Libije preuzme kontrolu nad nebom iznad Libije. Snage generala Haftara uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Francuske i Rusije zauzele su veći dio Libije i došle pred glavni grad Tripoli.

Pandemija koronavirusa u Jemenu nije potpuno ugasila ratovanje, ali je smanjila žestinu sukoba. Zaraćene strane danas se više obaziru na zarazu COVID-19 nego na osvajanje teritorija. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, dođe li do velikog širenja koronavirusa u toj zemlji bit će ugroženo više od 15 milijuna života. Međunarodna humanitarna organizacija Save the children procjenjuje da je umrlo čak 85.000 djece mlađe od pet godina od neuhranjenosti koja, prema UN-u, pogađa više od 1,3 milijuna djece u Jemenu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat protiv jemenskih pobunjenika Hita u ožujku 2015, piše Večernji list.

Najnovije

Još iz rubrike