Valjak Ilić: Ovaj povratak može biti dodatni stres za djecu

Nakon više od dva mjeseca učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u školske klupe.

Predsjednica neformalne mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić rekla je kako je slika povratka djece u škole različita, te da su u neke škole došli cijeli razredi, a u neke nije došao niti jedan razred, piše HRT.

Na pitanje zašto mlađa djeca moraju u škole, a starija ne, Valjak Ilić je rekla kako je to pitanje i njoj palo na pamet, a da jedan od odgovora koje se nudi na stranicama ministarstva taj da učenici nižih razreda nisu pratili nastavu preko virtualnih učionica, što kako je rekla nije istina. Također, ističe kako je i jedan od argumenata i taj da je učenicima nižih razreda potrebnija povratna informacija njihovih učiteljica te da to ima socijalizacijsku ulogu i da je važno paziti na grafomotoriku i finu motoriku djece, što ističe nije bio slučaj kada su se uvodili tableti.

– Mislim da što se tiče organizacije malo se previše požurilo i puno je pitanja ostalo otvoreno. Ova školska godina je vrlo izazovna. Djeca su se jako dobro privikla na način rada na daljinu i mislim da im ovaj povratak može biti samo dodatni stres.

A naši novinari posjetili su neke škole diljem Hrvatske kako bi iz prve ruke saznali kakvo je stanje na terenu.

Ravnateljica OŠ Trnsko u Zagrebu istaknula je da je jutros sve išlo prema planu, te da je došao veći broj učenika.

Ravnatelj OŠ Augusta Šenoe u Osijeku rekao je da su došli gotovo svi učenici razredne nastave. Organizirali smo autobuse, prehranu, a prije svega sigurnosne uvjete za djecu. Sve je spremno dočekalo učenike, istaknuo je.

Situacija u OŠ Nikola Tesla u Rijeci je drugačija. Ravnateljica je istaknula kako je došlo oko 57 posto učenika, a da je ona očekivala da će ih biti puno više.

– Imamo razrede koji su kompletni, a imamo i onih razreda gdje nije došao niti jedan učenik. Djeca su neizmjerno sretna i uzbuđena.

– Mislim da će kad prođu prva dva dana i kad se čuju iskustva puno se veći broj roditelja odvažiti i pustiti djecu u škole, zaključila je Valjak Ilić, piše HRT.

Facebook Komentari