Spas za građevinsku industriju: Australci bi mogli dobiti 40 000 dolara za izgradnju kuće

Ilustracija

Prema prijedlogu paketa mjera udruge majstora graditeljstva svaki Australac mogao bi dobiti 40 000 dolara za izgradnju vlastitog doma. Na taj način potaknuo bi se oporavak građevinske industrije koja je doživjela značajan udarac zbog pandemije koronavirusa.

Prijedlog paketa mjera vrijedan je više od 13 milijardi dolara. Glasnogovornik udruge majstora graditeljstva Will Frogley kazao je medijima kako je paket prijedloga osmišljen kako bi se pomoglo gospodarstvu i kako bi se spasilo 635 900 poslova koji su izgubljeni, prenosi Daily Mail.

Udruga je predstavila svoj paket mjera federalnim vlastima koje je za njih osmislila konzultantska firma Ernst&Young, a upravo gotovinski stimulus koji bi dobili Australci je jedna od glavnih komponenta plana.

– Sve su mjere važne, ali najvažnija je ona financijska potpora od 40 tisuća dolara – istaknuo je Frogley i dodao:

– To je zato što izgradnja nove kuće prouža masivan učinak u gospodarstvu koji je gotovo neusporediv. Objašnjava to činjenicom da na izgradnji prosječne kuće u predgrađu radi više od 100 ljudi, uključajući vodoinstalatere, električare, stolare i dobavljače materijala.

– Ako imaju novac, onda ga mogu i potrošiti što je ključno – naveo je. Ostale predložene mjere uključuju popravak krova, uklanjanje azbestosa, smanjenje troškova za građevinsku industriju kao i povećanje novca za obrazovnim institucijama za infrastrukturu, piše Večernji list.

Model udruge majstora graditeljstva pokazuje pokazuje povrat od 2,34 dolara za svakih 1 dolara koje vlada uloži u paket stimulacija. Ukoliko se prihvate mjere, paket bi potencijalno mogao stvorio oko 30,9 milijardi USD bruto domaćeg proizvoda i stvorio bi 105 500 građevinskih radnih mjesta.

Share This Article