Njemački novinar stigao u Hrvatsku uvjeriti se jesu li se turisti stvarno vratili

Hrvatska je dobro znana turistička destinacija, a kako će turizam funkcionirati ne zanima samo Hrvate, nego i strane goste koji su se planirali uputiti na Jadran. Kako izgleda obala nakon otvaranja za turiste, provjerio je zato i predstavio u kratkoj reportaži “Hrvatska – zemlja za odmor bori se za turiste” dopisnik njemačke javne televizije (ARD) Christian Limpert koji je s dvojicom snimatelja krenuo bez rezervacije s krajnjim ciljem – kupanjem u moru.

Snimajući svoj put iz Beča do Hrvatske pa onda duž hrvatske obale, opisuje stanje na granicama te cjelokupno funkcioniranje turizma. Restorani i hoteli su otvoreni, ali nema euforije. Prošle godine kroz Hrvatsku je prošlo 20 milijuna turista, a sada su ceste i plaže prazne, kaže Limpert pa dodaje: – Za mene je to ostvarenje sna, za Hrvatsku problem. Limpertova ekipa bez problema je prošla austrijsko-slovensku granicu, a nisu imali niti većih problema na hrvatskoj.

Nakon pregleda putovnica, morali su samo ostaviti svoj broj mobitela na koji im je stigla uputa o obaveznom pridržavanju epidemioloških mjera, te da se jave na broj 112 ako počnu osjećati bilo kakve simptome zaraze koronavirusom. Nigdje nisu naišli na gužvu, a osim cesta i plaža prazni su i otvoreni hoteli koji se sada, primjećuje ovaj njemački novinar, natječu u smanjivanju cijena. Nakon što su stigli u Opatiju, uvidjeli su kako je grad, s obzirom na doba godine, prazan te kako još uvijek nisu svi hoteli otvoreni.

Otišli su u hotel Navis koji je nudio sobe u pola cijene. Razgovarali su i s Brunom Kapetanovićem, direktorom hotela koji im je otkrio da rezultati “neće biti kao prošle godine, ali vjeruju da će odraditi dobru sezonu”. Limpert uočava da nema švedskog stola i da na bazenu postoje upute za držanje razmaka od 1,5 metara, dakle da se mjere sprječavanja širenja zaraze provode.

Nakon noći u opatijskom Navisu, ekipa ARD-a uputila se prema jugu te konstatirala da je prošle godine Hrvatsku posjetilo oko 20 milijuna turista, a da je sada Jadranska magistrala skoro bez prometa. “Za mene ostvarenje sna, za Hrvatsku problem”, zaključuje. Njihova sljedeća destinacija je jahta-hotel Lopar, na kojemu inače tjedan dana odmora po osobi košta više od 400 eura.

Lopar je trebao primiti goste iz Danske, a nakon toga mlade turiste iz Australije, no svi su otkazali. Nisu sigurni da će Nijemci moći popuniti tu rupu pa u Loparu smišljaju neke nove ponude, primjerice za obitelji s djecom koje žele obići otoke. Kada je posjetila Split, ekipa ARD-a poručila je svojim gledateljima kako nema gužve te kako se Dioklecijanovu palaču konačno može razgledati u miru.

Uspjeli su razgovarati i s ministrom turizma Garijem Cappellijem, koji je najavio da će se turisti moći prijaviti unaprijed preko aplikacije, što će im skratiti vrijeme čekanja na granici. Cappelli ističe da postoji i poseban plan za zbrinjavanje turista koji posumnjaju na to da imaju koronavirus. “Odmah će biti testirani, a ako je njihov test pozitivan, bit će vraćeni u svoju zemlju”, rekao im je ministar turizma. Novinar ARD-a na kraju konstatira da se još ne može reći hoće li hrvatski plan privlačenja turista sniženim cijenama i posebnim aplikacijama uspjeti, ali svoj cilj je Limpert ostvario – prvi put ove godine uskočio je u more, piše Večernji list.

Facebook Komentari