VIDEO Ukupno 2243, šest novih zaraženih korona virusom, dvije smrti u 24 sata; Turisti dolaze. Imamo pojačan dolazak iz Slovenije

Trenutačno je potvrđeno 2243 osoba oboljelih od koronavirusa. Šest je novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Preminulo je devedeset i devet osoba, dvije u posljednjih 24 sata a 2011 osoba se oporavilo.

Pet osoba je trenutačno na respiratoru, rekla je Maja Grba-Bujević.

Preminuo je muškarac u KBC Split, rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. godine.

Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba. Hospitaliziranih ima 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru. Ukupan broj od ozdravljenih je 2011, a ukupno su na današnji dan bolesna 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba.

Ministar turizma Gari Cappelli govorio je o popuštanju mjera. “Turisti dolaze. Imamo pojačan dolazak iz Slovenije”, kazao je ministar.

“Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa svim službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju. Vidjeli ste pojačani dolazak ljudi, naročito iz Slovenije. Do 27. svibnja napravit ćemo aplikaciju koju će turisti moći ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već će to unaprijed ispuniti i granicu prijeći brzo.

Krajem mjeseca ćemo dopustiti ulazak iz drugih zemalja koje imaju slične epidemiološke situacije”, kazao je Cappelli.

“Postoje sva objašnjenja na engleskom, turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati. Njemačka će u lipnju omogućiti odlazak svojih građana u inozemstvo, isto vrijedi i za Poljsku. Turisti koji dolaze neće moći reći da se neće znati ponašati u Hrvatskoj, dobit će prave informacije”, kazao je.

Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će se što više poticati događanja na otvorenom i govorila o četvrtoj fazi popuštanja mjera.

“Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju više od 500 ljudi. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za svaka takva događanja organizatori obrate Ministarstvu kulture”, kazala je.

“Mi smo sa turizmom krenuli, ali hrvatski granični prijelazi su jedini prijelazi sa gužvama”, rekao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je potvrdio kako je predsjednik DIP-a Đuro Sessa uputio dopis prema HZJZ kako bi HZJZ napravio popis mjera za parlamentarne izbore. “Radit ćemo na tome. Održali smo sastanak. Epidemiolozi će se sastati i razmotriti neke od ključnih momenata a koji su bitni za funkcioniranje preporuka. Počet ćemo ih pisati”, kazao je.

Lokalni stožeri ranije su javili o šestero novozaraženih.

Od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo je dijete iz mjesta Gat koje je zajedno s majkom pozitivnom na koronavirus od ranije bilo u samoizolaciji, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

Broj zaraženih koronavirusom na području Brodsko-posavske županije raste.

U Brodsko-posavskoj županiji četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom – dvoje su povratnici iz Njemačke i dvoje iz Švedske, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Sve četiri osobe srednje su životne dobi i s blagim simptomima, rekao je ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić.

Dvoje od njih stiglo je iz Njemačke, a dvoje je iz skupine od ukupno 15 osoba koje su se u četvrtak iz Švedske vratile u Hrvatsku. Za 12 od 15 povratnika iz Švedske nalazi su negativni, dok se za jednu osobu ponavlja testiranje uzoraka.

Jedna osoba iz grada Hvara zaražena je koronavirusom, javlja stožer Splitsko-dalmatinske županije.

U KBC-u Split preminula je muška osoba s područja otoka Murtera, rođena 1963. godine, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari