Nogomet u Hrvatskoj u doba korone: Smanjena klupa, ograničen i točno propisan broj ljudi u krugu stadiona

Hrvatski nogometni savez objavio je upute za nastavak HNL-a koji će 27. kolom otvoriti Hajduk i Inter 5. lipnja.

Nogomet u Hrvatskoj opet će se, doduše, zaigrati tjedan dana prije utakmicama polufinala Kupa između Slaven Belupa i Lokomotive te Rijeke i Osijeka.

HNS je usvojio preporuke u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, a one, između ostalog, sadržavaju najviše 161 osobu uključenu u jednu utakmicu.

Ograđeni dio igrališta i teren za igru:

Momčadi: najviše do 18 igrača
Službene osobe na klupi: najviše po 6 licenciranih osoba
Suci: 4
Sakupljači lopti: najviše 6
Osobe uz nosila: najviše 4
TV ekipa: 2 ili 4 kamermana + 2 tehnika
Fotoreporteri: 4 (iznimno + 1 HNS)
Tehnika i održavanje terena: 4

Na glavnoj tribini:

Delegat i kontolor: 2
Rukovodstva klubova: domaćin najviše 15 osoba i gost najviše 10 osoba
Službeni spiker, tehnika semafora, TV ekipa CROATEL, komentatori Arenasport ili HNTV, HR2 te lokalni radio prema dozvoli: 15
PRESS loža: najviše 10 akreditiranih novinara
HNS: najviše 10 osoba
Doping kontrola: 2
Pričuvni igrači i članovi stožera: najviše 5 po klubu na izdvojenom dijelu tribine

U krugu stadiona:

VAR suci i tehničar: 3
Djelatnici kluba domaćina i tehničko osoblje: najviše 10
Redari-zaštitari: u pravilu do 10
Vozilo hitne pomoći (ili zamjensko vozilo): 3
TV ekipa-reportažna kola: najviše 8

Odlučeno je i da klubovi više neće imati pravo na prijavu 12 zamjenskih igrača, nego je taj broj smanjen na sedam, a tijekom utakmice se može izvršiti najviše pet promjena u tri intervala dok je još jedna promjena moguća u slučaju produžetaka.

Otkazane su i konferencije za medije nakon završetka utakmice, a umjesto njih glasnogovornici klubova imati će obvezu uzeti izjavu od trenera i po dva igrača svog kluba koje će potom putem digitalnih kanala dati na korištenje novinarima. Treneri, pak, ostaju obvezni uz teren za igru dati izjavu za televiziju kako bi se ispunile obveze po ugovoru o TV pravima.

Vodit će se računa i o delegati i kontroloru suđenja na način da će HNS delegirati one službene osobe koje dolaze iz mjesta odigravanja utakmice ili najbližeg mjesta odigravanja utakmice sukladno uputama epidemiologa. U slučaju kontolora suđenja treba se uzeti u obzir i njegova neutralnost u odnosu prema klubovima i sucima utakmice.

Igrači obje momčadi te suci utakmice više neće na teren izlaziti zajedno u vrsti, nego će to prvo učiniti četvrti sudac kako bi provjerio osobe na klupama, potom gostujuća momčad, iza nje domaća momčad te koncu glavni i pomoćni suci. Više neće biti ni međusobnog pozdravljanja igrača i sudaca te trenera prije početnog zvižduka.

Prilikom biranja strana međusobni razmak između glavnog suca i kapetana momčadi mora biti najmanje 1,5 metara, a moraju i biti oko sedam metara udaljeni od uzdužne crte terena. Tom prigodom je zabranjeno rukovanje.

Nakon postizanja pogotka igračima su dane upute da u slavlju ne bude grljenja, rukovanja i fizičkog dodira, a tijekom čitavog tijeka utakmice trebaju izbjegavati nepotrebne fizičke kontakte koji ne služe cilju i svrsi igre.

Nakon završetka utakmice nema pozdravljanja na terenu za igru između igrača, službenih osoba klubova i sudaca, objavio je hNS.

Facebook Komentari