Vlada i sindikati javnih i državnih službi daleko od dogovora

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Pregovori su se vodili na tri sastanka, i to najprije s predstavnicima sindikata javnih službi; zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te s predstavnicima državnih službi, piše HRT.

– Nova ponuda Vlade sadrži to da nema povišice osnovice od 1. lipnja i 1. listopada te da bi se tek najesen pregovaralo o božićnici. Jubilarna nagrada bi ostala kao i do sada. A pokušao bi se naći neki model da se regres nadomjesti CRO karticom i da se tako potroši tih 1500 kuna. Daleko smo od dogovora, izjavio je nakon sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

– Ponuda pregovaračkog tima Vlade je da se osnovica ne podiže za 2 posto u dva navrata ove godine, ali da onaj iznos osnovice koji bi imali 1.1. 2021., da je bilo povećanja – ostane isti, kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić. Dodala je kako bi povišica išla od 1. siječnja iduće godine ukoliko se u pregovorima s nekom drugom Vladom ne bi ispregovaralo više.

– Veliki su oni koji priznaju i isprave svoje greške. Smatramo da je Vlada RH zadiranjem u dogovorena materijalna prava iz kolektivnog ugovora pogriješila i nadamo se da će tu grešku danas ispraviti. Za Samostalni sindikat zdravstva socijalne skrbi Hrvatske, ovakav prijedlog Vlade nije prihvatljiv i to smo im dali do znanja, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

– Svi sindikati javnih službi su se očitovali Vladi, da odbijaju ovaj prijedlog Vlade RH i dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru kao i dodatku sporazumu o dodacima na plaće u odgoju i obrazovanju. S obzirom na to da smo se svi negativno odredili prema prijedlogu Vlade, danas od nje očekujemo kaže koji su njeni sljedeći potezi. Ima li neku novu, povoljniju i puno bolju ponudu o kojoj bi mi kasnije razgovarali s našim članovima, naglasio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Nakon sastanka sa sindikatima ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je rekao kako ono što je Vlada ponudila prvi puta, sada su samo revidirali na samom pregovaračkom odboru.

– Pitanje isplate regresa se nametnula kao pitanje da se on isplati putem CRO kartice kako bi se stimulirala domaća potrošnja. Što se tiče očekivanog povećanja plaća od 1. lipnja i 1. listopada, prijedlog je da se to suspendira do 1. siječnja, rekao je ministar.

Naglasio je da što se tiče božićnice, o tome će se razgovarati na jesen, a što se tiče jubilarne naknade, to je ostalo nepromijenjeno kako se ne bi radila diskriminacija između onih kojima je isplaćeno i onih kojima tek treba biti.

– Ocijenio bi da su sindikati zadovoljni ponudom. Oni će naravno, konzultirati svoje članstvo i za iduću srijedu je najavljen novi sastanak na kojem ćemo definirati ove pregovore, naglasio je Aladrović.

Istaknuo je kako se od prvog dana pregovara u dobroj vjeri kako se želi pronaći kompromis između očekivanja i onoga što javne financije mogu podnijeti.

– Dogovorili smo da ako sindikati pristanu na ove ponuđene korekcije, da sporazum ostaje na snazi na način kako je ispregovaran ranije, rekao je.

Naglasio je kako bi ušteda s ovako ispregovaranim elementima bila oko 400 milijuna kuna, a ako se dogovore oko isplate regresa kroz CRO karticu tu bi bile uštede još značajnije.

– U siječnju ide povećanje plaća kako je ranije dogovoreno, a to znači da će osnovica iznositi 6044 kune, istaknuo je i dodao kako se nada da će sindikatu ovu ponudu prihvatiti i pokazati solidarnost prema nesigurnom dijelu ekonomije.

– Mi ni u jednom trenutku nismo sporili da su u ovoj krizi javne i državne službe, kroz ovo promijenjeno vrijeme, dobro, angažirano i kvalitetno odolijevale krizi, ali s obzirom na to da plaće u realnom sektoru padaju, smatramo da nije u redu da na drugoj strani plaće rastu, naglasio je Aladrović.

O zdravstvenim radnicima koji traže isplatu neadekvatno obračunatih prekovremenih sati rada, Aladrović je kazao kako su već prethodno o tome razgovarali.

– Imali smo neke ideje. Sa isplatom plaće u svibnju za travanj će biti riješeni problemi tih prekovremenih sati. Naravno da ćemo s njima razgovarati kada bude puni legitimitet neke sljedeće Vlade, zaključio je Aladrović, piše HRT.

Facebook Komentari