Relković: Nije više izvjesno da je HDZ u bitnoj prednosti

Situacija nije više takva da možemo vrlo jasno reći da je HDZ u bitnoj prednosti na izborima, rekao je danas politički analitičar Ivica Relković u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje.

– To nije više izvjesno, rekao je Relković.

Relković je rekao da se može dogoditi da zbog pandemije ne samo nova hrvatska, već i čitav niz europskih vlada ne mogu izdržati mandat.

Istraživanje HRejting, čiji su rezultati jučer objavljeni, pokazao da je prednost HDZ-a vrlo mala. HDZ nikoga ne očekuje kao koalicijskog partnera, a dođe li do sinergije SDP-a s HSS-om i HSU-om onda su izjednačeni ili Restart koalicija čak ima blagu prednost.

– Egal je utakmica što se tiče dvije ključne opcije i velika je nepoznanica što će se sada dogoditi s ostalima, rekao je Relković.

Kaže da je koronavirus napravio prekid i ne znamo kako će birači reagirati na teme.

Relković je rekao da je Miroslav Škoro dominantan u Slavoniji, ali slab u Dalmaciji. Stoga bi bila dobra sinergija da su se uspjeli dogovoriti s Mostom, čiji je pak samostalan izlazak na izbore Relković ocijenio kao rulet.

– Most ne pada brzo, nije kao Živi zid imao 10 pa 2 posto. Živi zid je nestao, Most je zapravo trošio energiju a da nije pronašao svoj put u budućnost, rekao je Relković.

Relković je rekao da je za Škorin Domovinski pokret izazov kako doći od Škore do strukture.

– Koliko god se definiraju kao oni koji bi trebali korigirati vlast HDZ-a i Andreja Plenkovića, zapravo će možda sjesti za taj stol vrlo brzo, rekao je Relković.

Smatra da je HDZ-u Slavonija veliki problem jer je HRejting pokazao da se Domovinski pokret u toj regiji približava HDZ-u i SDP-u, a tada još nije bio uračunat vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je jučer objavio da napušta HDZ te najavio vrlo vjerojatnu mogućnost priklanjanja Domovinskom pokretu.

Relković je rekao da u 9. izbornoj jedinici imamo trostruki sukob na desnici.

– Zbog Mosta, koji tu ima Miru Bulja, zbog Suverenista, koji su sa Škorom, i HDZ-a, koji je tu tradicionalno. Tako i u desetoj, ali u devetoj izrazito, rekao je Relković.

Relković kaže da šef SDP-a Davor Bernardić ima problem kako komunicirati svoje liderstvo, dok čelnik HSS-a Krešo Beljak, dodaje, nije baš onaj tko u svemu svaki dan prati što radi cijeli tim, već zna iskočiti iz tračnica.

Relković je i savjetnik nedavno osnovane Stranke s imenom i prezimenom, a na pitanje urednika i voditelja Petra Vlahova miriši li to na neki novi Most odgovorio je niječno. Kaže da im je fokus na parlamentarnim izborima, a kao jednu od bitnih tema istaknuo je poljoprivredu.

Relković je rekao da im je stvaranje kvalitetne države kao sustava važnije od lidera.

– Politika više ne može iznjedriti mesije. Vidjeli smo da je kraj nekakvih političkih mesijanizama, kad netko dođe, obeća sve i sva, dobije jedan mandat, nestane i ni “m” ne ostane od mesijanstva, poručio je Relković.

HRejting: Evo kako 45 dana prije izbora kotiraju stranke

Facebook Komentari