Penava nakon odlaska iz stranke: Jedan sam od rijetkih viđenijih HDZ-ovaca kojem se Grabar-Kitarović javlja na telefon

Ivan Penava za Dnevnik Nove TV kazao što slijedi nakon što je napustio HDZ.

No, za Penavom su iz HDZ-a istupili i svi gradski vijećnici te stranke. Odlazak Penave nikoga nije iznenadio nakon unutarstranačkih izbora – ali odlazak cijelog HDZ-a možda nije ono što je Zagreb očekivao.

Penava napušta HDZ, no nejasan je oko moguće suradnje nakon izbora. Jedno zna – odmazde Zagreba neće biti. Ivan Penava za Dnevnik Nove TV kazao je što očekuje da će se dalje događati.

Kako je kazao, misli da su uvijek i na prvom mjestu javnih osoba vrijednosti koje zastupaju i interes naroda, barem birača koje predstavljaju. “Nisam loše rekao o premijeru i HDZ-u. Ja sam rekao da HDZ nije napravio nešto što je morao prve godine, a ne nakon 30 godina”, dodao je.

“Nacionalna politika gleda svoje fotelje”

“I dalje ostajem na svojim pozicijama, ostajem iz uvjerenja koje sam zastupao sve ovo vrijeme. Pošto nisam uspio kroz stranku nametnuti ideje i HDZ nema dovoljno osjetljivosti riješiti i uhvatiti se ukoštac s problemima, naći ćemo način kako doći do toga”, istaknuo je i dodao da će na izborima tražiti povjerenje birača.

“Ključno je da hrvatski narod shvati da se ovim načinom rada kakav je bio ove godine nismo uspjeli riješiti. Moramo mijenjati pristup, a pristup ćemo moći mijenjati ukoliko povjerenje dobiju ljudi koji su ga spremni mijenjati”, istaknuo je i dodao da je većina građana svjesna kako “dominantna nacionalna politika gleda svoje pozicije, svoje stolice i svoje fotelje”. “Da su ove stvari bile dominantne, mogle su se riješiti”, naveo je.

Poslao jasnu poruku

Dodao je da je njegova poruka koju je danas poslao bila vrlo jasna. “Mi možemo zamutiti vodu i pokušati zamagliti stvari, ali jasno je da ne može biti jasnije – 29 godina otkako je Vukovar sravljen sa zemljom nemamo u Hrvatskoj niti jednu optužnicu za to. Sve što je napravljeno, napravio je međunarodni sud”, istaknuo je Penava.

Kaže i da nema presuda, čak ni za Borovo Selo. “Politika Franje Tuđmana i Zakon o aboliciji se odnosio na neprijateljske vojnike. Ratni zločini ne zastarjevaju. Abolicija se nikad nije odnosila na ratne zločince. Nije li to u koliziji?”, pita se Penava.

“Tuđmanova politika je bila ispravna, da ona nije bila ispravna – mi ne bismo danas imali državu. Međutim, danas se pozivati na krivnju nekoga koga nema, poglavito na prvog hrvatskog predsjednika, kako bi se skinula krivnja svih Vlada koje su bile kasnije, ja se s tim ne slažem”, kazao je.

“Miroslav Škoro će morati postaviti ultimatum”

Moli građane da na parlamentarnim izborima pokloni povjerenje onima koji će imati snage nešto napraviti za narod. “Nije li vama logično ili sasvim nerazumno da naša država nije optužila kompletan Generalštab JNA za napad na Hrvatsku”, pita se Penava.

Smatra da Miroslav Škoro mora postaviti ultimatum Vladi, “inače u Vladi nećemo participirati”, kazao je, no ne navodi vidi li Škoru kao premijera.

O podršci premijeru Plenkoviću

Za podršku premijeru Plenkoviću koju je držao posljednjih godina kaže kako je to totalno kriva postavka.

“Ako ćete meni spočitat da sam šutio i držao lojtre. Prvo – to mi amputirate, van je pameti. Treba javnost upoznati tko je potaknuo izradu novog Zakona o poticanju ulaganja u Vukovar. O tome je pričao i Juncker. Nažalost, nemamo ni radnu verziju tog zakona. Ponovno se zlorabio Vukovar. 16 puta smo čuli o tom zakonu, a za Vukovar se nije napravilo ništa. Poručujem svima da od tog zakona nema ništa”, istaknuo je Penava.

“Treba javnost upoznati tko je potaknuo izradu novog Zakona o ulaganju u Vukovar. Nažalost, nemamo ni radnu verziju tog zakona. Ponovno se zlorabio Vukovar. 16 puta smo čuli o tom zakonu, a za Vukovar se nije napravilo ništa”, istaknuo je Penava.

“Vlada Andreja Plenkovića – u prvoj godini mandata te Vlade bilo bi krivo davati ocjenu toj Vladi. Prvi put u mandatu ove Vlade su vukovarske firme izgubile sve povlastice”, kazao je i dodao da je s Miroslavom Škorom počeo pregovarati unazad tjedan dana.

“Mi se znamo davno prije. Ako ćete držati fokus na dnevnoj politici, onda je ovo ok. Ako nećemo pričati o suštinskim stvarima, možemo tako neobavezno razgovarati”, naveo je Penava.

Na pitanje je li na predsjedničkim izborima glasao za Grabar-Kitarović ili Škoru, Penava je odgovorio kako je on jedan od rijetkih viđenijih HDZ-ovaca kojima se bivša predsjednica još uvijek javlja na telefon.

VIDEO Izlazak Vukovaraca iz HDZ-a, Penava: Ako krenete đonom na nas, dobit ćete lakat; Idemo u neovisnu stranku; Otkrio s kim će na parlamentarne izbore

Share This Article