Jesu li epidemiolozi uopće ikad vidjeli naše vrtiće? Traže čudo

Ad

Ne znamo tko piše ta pravila, je li ikad, kao roditelj, bio u našim vrtićima i vidio kolike su to prostorije, pitaju se odgajateljice iz jednog zagrebačkog vrtića nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo omogućio dolazak većeg broja djece u vrtiće, i prva četiri razreda škole.

Od 25. svibnja u skupini će moći biti 15 do 20 djece, svaka odgojno-obrazovna skupina boravit će u jednoj prostoriji, odgajatelj/nastavnik s djecom treba provoditi što je više moguće vremena na otvorenom, a krevetiće za dnevni odmor djece, stolove za jelo i školske klupe treba razmicati tako da djeca leže odnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji, po mogućnosti na metar i pol jedno od drugog.

– Ja radim u skupini od 19 djece u 45 kvadrata, kolegica u 40 kvadrata ima upisano 22 djece, a najveća nam prostorija u vrtiću ima 65 četvornih metara, s upisanih 27 mališana. Kako da 19 mališana u 40 kvadrata razdvojim na metar i pol? Ne znam, već smo na mukama – kaže odgajateljica na kojoj je, kao i na njenim kolegicama, snaći se kako znaju i umiju.

Pogotovo u tome kako tako malu djecu spriječiti u kontaktima.

Još je nešto, i odgajateljicama i roditeljima, zapelo za oko u novim propisima. Ako roditelj ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako mu je izrečena mjera samoizolacije ili ako ima saznanja da je zaražen s COVID-19, ne smije voditi dijete u vrtić.

– Naravno da tako treba biti. Ali nije jasno kako dijete iz obitelji u kojoj je netko zaražen, u vrtić uopće smije ići – ističe majka iz Zagreba, koja je zbog toga jednako zabrinuta kao i odgajateljice.

Iako neka svjetska istraživanja preliminarno pokazuju da su djeca slabiji prenositelji bolesti, i manje obolijevaju i sama, ipak čvrstih dokaza za to još uvijek nema, pišu 24 sata.

Facebook Komentari