Iz MOST-a otišli Dobrović, Vukovac, Marić, Strenja, a Grmoja najavljuje nove kapitalce

Nakon što su jučer objavili kako Most nezavisnih lista napuštaju Slaven Dobrović, Ružica Vukovac i Vlado Marić, stigla je vijest kako će se iz politike povući Mostova saborska zastupnici Ines Strenja, koja je još prošle jeseni napustila stranku, ali je ostala u saborskom klubu Mosta.

Objavila je to sinoć na Facebooku u poruci u kojoj je pozdravila Slavena Dobrovića.

“Bilo je časno biti s tobom rame uz rame, u borbi za neku bolju Hrvatsku. Sretno ti bilo prijatelju, ma gdje nastavio svoju borbu. Ja sam svoju u politici završila. Vidimo se”, napisala je Strenja.

Ranije jučer, naime, odluku o odlasku objavio je Slaven Dobrović.

“Danas sam podnio ostavku na članstvo u Mostu i mjestu povjerenika za grad Zagreb. Nije to bila laka i brza odluka, nego dapače jedna od onih u životu koje traže duboko promišljanje i hladnu glavu”, napisao je na svom blogu.

“Međutim, unutarnji osjećaj o ispravnosti odluke istovjetan je onom kad sam potpisao za dragovoljce Planinske satnije Velebit 1991. ili kad sam se ženio 1993., a na kraju i kad sam pristao priključiti se politici i izborima u jesen 2015. Nikada nisam zažalio zbog te odluke, niti sam od njih odustajao.

Most je bio sjajna prilika za mijenjati Hrvatsku nabolje, međutim ujedno i veliki izazov za brzo učenje, pravilno biranje prioriteta i suradnika, a naročito za ustrajnost u tome da nas klijentelističke mreže ne zahvate i uvuku u svoj svijet. Svijet nebrige za javno i lagode za vlastito, toliko zastupljen u hrvatskoj politici”, piše Dobrović.

Rekao je kako se Most sveo samo na predsjednika i tajnika.

“Tijekom sudjelovanja u dvije vlade u manje od godinu dana ukupnog netehničkog mandata napravili smo dosta toga dobroga pa s ponosom i zahvalom gledam na Mostov trag u hrvatskoj politici.

Danas, nakon tri godine u oporbi, poslije nekih dobrih i loših faza, Most se u upravljačkom smislu usko sveo na predsjednika i tajnika uz snažan pad unutarnje demokratičnosti i izostanak toliko nužnog dijaloga u formalnom i neformalnom smislu”, piše.

“Ako se vodstvo okruži isključivo ljudima koji o njima ovise, isključujući mogućnost čuti drugačiju, kritičnu misao, teško je ići naprijed. Kao da smo odustali od inzistiranja na općem dobru, kao kriteriju i podlozi za okupljanje i zajednički rad, bez obzira na sve naše moguće i različite osobne preferencije.

Kao i da „borba protiv korupcije i klijentelizma“ zvuči površno, dnevno-politički, na veselje brojnih klijentelističkih mreža koje i dalje izjedaju našu budućnost.

Prekid pregovora s Domovinskim pokretom i način na koji su pregovori prekinuti, posebno kada znamo koliko ovaj savez za Hrvatsku danas znači, jako puno govori. To posebno vrijedi za ljude u Mostu do kojih su i vijesti i strateške postavke Mosta u pregovorima stizale ili iz medija ili s „druge“ strane”, napisao je Dobrović.

Odlazak Ružice Vukovac

Vukovac je u mailu vodstvu stranke objasnila kako nije uspjela u provedbi Mostovog programa namijenjenog poljoprivredi.

“Očito nedovoljnim angažmanom nisam uspjela nametnuti temu upropaštene Slavonije, iseljenog ruralnog prostora, ogoljenih egzistencija malih ljudi”, napisala je Vukovac između ostalog u mailu. Dala je ostavku na članstvo u Glavnom odboru stranke.

Nakon što je Most postao najveće iznenađenje izbora 2015. godine, Vukovac je bila jedno od njihovih najeksponiranijih imena.

Iako nije postala ministrica, Vukovac je bila zastupnica 8. saziva sabora. No nakon izbora 2016. godine izgubila se iz Sabora i praktički nestala iz javnosti.

Most napustio i Vlado Marić

Vlado Marić, umirovljeni specijalac, također je o svojem istupanju iz stranke pismom obavijestio vodstvo stranke.

“Prije više od mjesec dana sam vas zvao i slao poruke tražeći razgovor, ali uzalud, niste se javili. Nije vas zanimalo ni što ima za reći, predložiti i u konačnici bolje vas informirati”, piše Marić u mailu. Nadalje, Marić kaže da uposlenici stranke često nisu dobri izvori za informiranje, a dodaje da svoju nesposobnost prikrivaju podmetanjima.

Most najavljuje nova pojačanja

“Most od srijede počinje predstavljati pojačanja i imena na koja računa na ovim izborima. Pristupaju nam novi i mladi ljudi ali i kapitalci već poznati na javnoj sceni! Od sutra ništa više neće biti isto”, napisao je Grmoja na Facebooku.

Neslužbeno, među zvučnijim imenima spominje se Nino Raspudić, koji je nedavno demantirao neke napise o tome da pregovara sa Škorom.

Sad su se pojavile glasine da je upravo on jedan od, kako je Grmoja rekao, ‘poznatih kapitalaca’ koji pristupaju Mostu. Sam Raspudić za N1 je na to rekao da je bez komentara te da je do ponedjeljka silenzio stampa, prenosi N1.

Facebook Komentari