Slom najjačeg gospodarstva: Američki BDP u drugom kvartalu pada do 30 posto

Administracija Donalda Trumpa suočava se s pravom gospodarskom katastrofom kao posljedicom pandemije koronavirusa. Prema riječima prvog čovjeka američke središnje banke (FED) Jeromea Powella, gospodarstvo Sjedinjenih Američkih Država u drugom kvartalu ove godine očekuje dramatičan pad do nevjerojatnih 30 posto i rast nezaposlenosti čak do 25 posto na godišnjoj razini, što je nezabilježeno još od Velike gospodarske krize tridesetih godina prošlog stoljeća.

Cjepivo za oporavak Američko gospodarstvo na vrhuncu Velike krize prije devet desetljeća smanjilo se za gotovo 47 posto, dok se stopa nezaposlenosti od 1929. do 1933. godine popela s 3,2 na 24,9 posto. Powell, međutim, očekuje da će gospodarski pad trajati kraće nego u Velikoj gospodarskoj krizi te da će se američko gospodarstvo već u trećem kvartalu početi oporavljati, zbog čega ne misli da će kriza izazvana pandemijom koronavirusa biti tako teška kao što je bila kriza tridesetih godina prošlog stoljeća. Nezaposlenost će, prema njegovim očekivanjima, vjerojatno rasti do lipnja, a do tada će trebati osigurati novac kojim će se premostiti gospodarski pad. Savezna vlada morat će financijski pomoći tvrtkama i obiteljima u razdoblju od tri, a možda i šest mjeseci. Američko je gospodarstvo, kako je kazao za CBS-ov program “60 minuta”, najnoviju krizu dočekalo u robusnom stanju, a bankarski sustav je obnovljen na čvrstim temeljima nakon posljednje velike financijske krize 2008. Pa ipak, unatoč očekivanju početka oporavka u trećem.kvartalu, Powell ne vjeruje da će oporavak biti brz, jer će se posljedice stečaja velikog broja poduzeća osjećati još dugo.

Napominje kako su za američko gospodarstvo u ovom trenutku najvažniji epidemiološko stanje i podaci o pandemiji koronavirusa, jer će za istinski oporavak i povratak u normalno stanje biti potrebno cjepivo protiv COVID-19 koje će vratiti povjerenje pojedincima i poduzećima da je povratak na posao opet siguran, a to će osobito vrijediti za pojedine gospodarske grane kao što su turizam i industrija zabave. U protivnom, ako sadašnje stanje potraje predugo, i ako poduzeća budu propadala i radnici dugo budu bez posla, nastat će dugoročna šteta zbog koje će i oporavak biti sporiji. Powell zato poziva Amerikance da se pridržavaju pravila fizičkog distanciranja, peru ruke i nose maske kako bi pomogli oporavku gospodarstva, a savezne i lokalne vlasti da ukidaju ograničenja socijalnih i ekonomskih aktivnosti uvedena zbog sprečavanja širenja virusa. Puno gore nego u Europi Stopa nezaposlenosti u SAD-u u travnju je iznosila 14,7 posto, što je čak 10,3 posto više nego u ožujku i najviše od 1948. Koronakriza je izbrisala 20,5 milijuna radnih mjesta, čime su u ovoj krizi u samo nekoliko tjedana izgubljena sva radna mjesta stvorena u proteklom desetljeću. Situacija u SAD-u znatno je gora nego u Europi.

Powell je zato pozdravio odluku američkog Kongresa koji je odobrio dodatnu pomoć poduzećima i građanima od tri tisuće milijardi dolara, kazavši da je dodatna potpora skupa, ali i vrijedna tog troška ako dugoročno pomogne spriječiti gospodarsku štetu i omogući brži oporavak. Demokrati u Zastupničkom domu potvrdili su četvrti i dosad najveći paket pomoći, dok republikanci koji imaju većinu u Senatu još oklijevaju, premda se, zbog skorih predsjedničkih izbora, ne očekuje da će njihov otpor trajati predugo, piše Večernji list.

Facebook Komentari