Skoro kraj svibnja, a svi još nisu dobili potporu za travanj

Do danas je Hrvatski zavod za zapošljavanje isplatio 1,61 milijardu kuna od ukupno 2,3 milijarde plasirane za isplate potpore za travanj. Riječ je o naknadi od 4000 kuna poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u travnju. Dosad je isplaćena jedna takva runda, u travnju za ožujak, no u manjem iznosu jer su poslodavci primali po 3250 kuna za radnika. Očekuje se još isplata po 4000 kuna u lipnju, za svibanj.

I dok je isplata za ožujak išla brzo i glatko, u drugoj je rundi negdje zapelo. Sa Zavoda za zapošljavanje poručuju kako je problem u “uparivanju” podataka. Najveći dio ostatka će biti isplaćen ovaj tjedan, obećaju.

– U tijeku je uparivanje s podacima iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Porezne uprave temeljem dostavljenih dokaza poslodavaca o isplati plaće za ožujak. Nakon završetka kontrole, isplate se nastoje izvršiti u što skorijem roku. Naime, s obzirom da je uvjet za nastavak isplate potpore dostava dokaza o isplati plaće za prethodni mjesec za sve radnike za koje je isplaćena potpora, Zavod radi obveze odgovornog postupanja s javnim sredstvima provodi detaljnu kontrolu putem uparivanja podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Poreznom upravom, odgovaraju iz Zavoda na pitanje zašto toliko kasni isplata potpora.

Neslužbeno se, međutim, može čuti da zapinje (i) na aplikaciji preko koje sve ide. Ona je aktivna od 17. travnja, i trebala je olakšati predaju zahtjeva novim korisnicima, koja je sad jedino preko aplikacije i moguća. Tim putem ide i predaja obaveznih dopuna i podataka već postojećih zahtjeva, znači i dostava dokaza o isplati plaća radnicima za koje je ostvarena potpora, kao i dopuna broja radnika za koje je tražena potpora u slučajevima kad je radnik ponovno vraćen u radni odnos.

Na pitanje je li točno da je problem kašnjenja nastao jer sve ide preko aplikacije, koja nije dobro radila, u Zavodu ne odgovaraju. Odnosno, aplikaciju uopće ne spominju, pišu 24 sata.

– Najveći dio ostatka bi trebao biti isplaćen tijekom ovog tjedna za sve predmete gdje su poslodavci dostavili ispravne dokaze i koji su prošli provjeru sa HZMO i Poreznom upravom. Zbog velike količine podataka te kašnjenja s dostavom dokumentacije u pojedinim slučajevima, postupak kontrole traje duže nego što je inicijalno planirano, kaže Zavod.

Facebook Komentari