Bačić: Moram reći da ne razumijem postupanje Ivana Penave

Hrvatski Sabor u ponedjeljak je raspušten. Samo je raspuštanje dobilo i potporu oporbenih zastupnika i pokrenuti su rokovi za parlamentarne izbore. Što možemo očekivati od predstojeće kampanje i samih izbora, u studiju Večernjeg lista prokomentirao je potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić.

“Ja sam već danima najavljivao da bi u slučaju da oporba u hrvatskom Saboru da bi bila jedina oporba u demokraciji koja ne želi izbore. Dok nisu utvrdili da mi imamo većinu, nisu bili odlučni. Kad oporba ne bi željela raspuštanje Sabora, to bi nam bio najveći kompliment. Mi smo održali nekoliko sastanka vladajuće koalicije”, kazao je Bačić o raspuštanju Sabora za Večernji.

Zakon o obnovi Zagreba

On misli kako ne donošenje Zakona o obnova Zagreba neće naškoditi im na izborima. “Prema nekoj srednjoj procjeni, šteta je 45 milijardi kuna. To će trajati godinama”, rekao je i kao primjer naveo Ston gdje obnova traje već godinama.

“S obzirom na različite stavove struke, električara, pravnika i s obzirom da je riječ o velikom broju objekta, nije važno hoćemo li donijeti navrat-nanos. Bolje je da svi imaju što reći i nećemo puno izgubiti. To savjetovanje će trajati 20 dana. Nakon toga će biti izbori, pa konstitucija Vlade. Taj Zakon može biti donesen brzo.”

Istaknuo je kako smatra da su prosvjednici koji su jučer bili ispred Sabora politički obojeni i istaknuo je kako je HDZ donirao 10 posto od svih donacija za Zagreb.

“Ja bih htio da se malo osvijesti u javnosti da su naše uvrede odgovor na riječi oporbe. Ta razina pala je na najniže grane. Ja sam biran već pet puta i nikad to nisam vidio.”

Upitan je li ovo bio najgori Sabor, kazao je: “Po uvredama najgori i po igrokazu. Ali bili smo i vrijedni. Mi smo Sabor koji je odradio najviše sati.”

“Volio bih da se takmičimo idejama u kampanji. Kako ćemo Hrvatsku podići na sedam posto? Trebat će se zadužiti za 25 milijardi. Tu se trebamo pokazati, a ne vraćati se na podjele…na ustaše i partizane, na ZDS”, dodao je.

Upitan je li Stožer postao uteg, naveo je: “Nama taj Stožer nije uteg jer je sjajno obavio posao. To ne govorim ja, već podaci. Kad netko tako dobro radi posao. Nema više ni potrebe kad su brojke minimalne i stalno izlaziti pred medije. Kad dođe do dodatne relaksacije, onda mogu oni sami vidjeti kako će to.”

Istaknuo je kako je ponosan na Stožer s obzirom na to kako su to odradile zemlje koje su Hrvatskoj uzor: “Što se tiče Capaka, ne znam ima li uopće političke aspiracije. Nismo o tome razgovarali. Sad smo u fazi zaprimanja listi kandidata.”

Penava i Krstičević

Komentirajući vukovarskog gradonačenika Ivana Penavu, dodao je: “Moram reći da ne razumijem postupanje Ivana Penave. Mislim da je hrvatska Vlada pokazala privrženost tome gradu. Nikad se toliko pažnje nije dalo tom gradu. Kad bih ja bio gradonačelnik, ja bih to iskoristio kao uspjeh svoje stranke i Vlade. Ja ne bih to koristio da naštetim. Treba naći način da se ovo okonča. Znam da je on bio protukandidat na stranačkim izbora, ali oni su prošli. Zbog toga što je poražen da ne treba biti…” naveo je Bačić.

“Na njemu je da odluči što će i kako će on dalje”, dodao je i prokomentirao za Večernji ostavku ministra obrane: “Damir Krstičević je prepoznat i kao čovjek i kako zapovjednik. Puno je toga on napravio na području cijele Hrvatske. Dao je ostavku na svoju poziciju za nešto za što nije kriv. To ne znači da je njegova politička karijera gotova. Mislim da nitko nije tražio njegovu ostavku nakon one tragedije, mislim da je on to napravio kao general. On je na taj način reagirao bez iznude.”

Plenković izbacio Penavu iz takta: Prijetnje tipa “lezite dolje” za Vukovarce su stvar prošlosti

Facebook Komentari