4.7 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne Analiza: HDZ-u brojke ne idu u prilog, a ni lutanje, ni kvazianalitičari,...

Analiza: HDZ-u brojke ne idu u prilog, a ni lutanje, ni kvazianalitičari, neznanje, fake ankete…

Piše: Ante Rašić

Sabor je raspušten, kampanja ili predkampanja je u punom jeku, a politički analitičari i kvazianalitičari natječu se u pogrešnim procjenama i krivoj percepciji stanja. Stara bolest hrvatske politike prikazuje se u punom sjaju, a to je laganje samom sebi i neutemeljeni prikaz stanja.

Igra brojki ili realno sagledavanje snage protivnika po običaju postaje problem HDZ-a i SDP-a. Taj problem nije od jučer, on je najviše manifestiran na parlamentarnim izborima 2015. kod HDZ-a, ali i kod SDP-a 2016. Upravo su ti izbori trebali biti pokazatelj koliku štetnost ima loša analitika, nerealno sagledavanje situacije, loša psiho sociološka obrada biračkog tijela i utjecaj fake manipulativnih anketa.

SDP i partneri su nesumnjivo bolje krenuli u kampanju. Postavili su svoje ciljeve i usmjerili borbu protiv HDZ-a. Oni jednostavno nemaju namjeru ulaziti u rat s biračima MOST-a ili DP Miroslava Škore. Svjesni su da u toj bari za njih nema ulova.

Oni će sve svoje snage usmjeriti u borbu protiv HDZ-a, otvorit će komunikacijske kanale preko sebi sklonih medija i iz dana mobilizirati svoje biračko tijelo. Za razliku od HDZ-a, SDP uvijek u široj koaliciji ostvaruje jači sinergijski učinak, zaslugu za to ima njihov zajednički ideološki mentalni sklop i shvaćanje da samo sinergijom svih partnera mogu polučiti dobar rezultat.

Uvijek kad su tako nastupali i kada su se bazirali na samo jednom protivniku, ostvarili su dobar rezultat.

HDZ ima daleko veći problem, a najviše se manifestira u saznanju da ne znaju definirati tko im je najveći protivnik. Za razliku od SDP-a ili Restart koalicije, HDZ ima problem s komunikacijskim kanalima prema svojim biračima. Stožer za obranu od Covida -19 bio je dobar komunikacijski kanal dok je epidemija išla prema vrhuncu i bez obzira na nepopularne mjere, no kako se epidemija stišavala isti je postao ne teret, već štetan.

HDZ-u s jedne strane birače uzima DP Miroslava Škore i to više od 70 %, s druge strane će im se pojaviti veliki broj Crnih labudova u Zagrebačkim izbornim jedinicama, a samim tim imaju nad glavom Damoklov mač u vidu izbornog sustava, odnosno D’Hondta.

U takvom odnosu snaga, poglavito u činjenici da ih DP napada upravo u njihovim utvrdama, ali i u Zagrebu, odnosno u sve četiri tzv. zagrebačke izborne jedinice, HDZ s oslabljenim bokovima, pogotovo desnim, gubi izborni potencijal u ključnim izbornim jedinicama. Uvijek se ključ dobrog rezultata HDZ-a nalazio u ostvarivanju velike prednosti u Slavoniji, Dalmaciji i ne zaostajanju previše u zagrebačkim izbornim jedinicama. Ovog puta ta će prednost u Slavoniji biti mršava, ako je i bude, a u Dalmaciji premala da se nadoknadi ogromna razlika u tradicionalnim izbornim jedinicama SDP-a. Upravo će eventualni gubitak izbora u IV. IJ, mršava prednost u IX., ako je uopće i bude, uz gubitak I.,II., VI. i VII. biti presudno za rezultat ali i ukupni zbroj mandata HDZ-a.

Priče bez pokrića koje dolaze iz redova HDZ-a, ali i iz usta pojedinih političkih analitičara (svaki politički analitičar koji nastupa pristrano ili dirigirano nije politički analitičar već kvazianalitičar), da će HDZ osvojiti 65 ili više mandata jesu samo – priče bez pokrića.

HDZ i SDP ne mogu podijeliti više od 112 do 115 mandata. Više mandata od tog broja jednostavno ne postoji. Takvih birača više nema, pogotovo ih HDZ nema jer je koncentracija njihovih glasova u ruralnim sredinama, pogotovo u Slavoniji, jednostavno fizički nestala, a ono što je ostalo mora se dijeliti s Miroslavom Škorom.

Liste HDZ-a su već sada predvidive i već se zna da će biti reducirane tzv. desnim kadrovima, uz izglednu amnestiju Davora Ive Stiera. Ne treba zanemariti činjenicu da su ti ljudi donosili veliki broj preferencijalnih glasova, a upitno je tko će osim Anušića, Krstičevića i Medveda povući veliki broj preferencijalnih glasova.

Upitno je i koliko će i oni sami povući uz loše komunikacijske kanale. Najveći broj birača HDZ-a ne vjeruje mainstream medijima, oni su kod njih percipirani kao njihovi neprijatelji, peta kolona, šorosevci i slično. HDZ se nikada nije trudio otvoriti druge komunikacijske kanale, nije se trudio stvoriti ih već je uvijek govorio da su svi mediji protiv njih, bez obzira koliko im je kamiona novaca istresao.

HDZ jednostavno mora odrediti neprijatelja i mora prestati stvarati neprijatelje, prije svega u svojim redovima, i tražiti partnere u sebi sklonim medijima. Mora početi komunicirati prema svom biračkom tijelu drugim kanalima, ti kanali postoje ali ih očito HDZ ili ne zna, ili ne želi koristiti.

Ne može se u bitku ići pješaštvom, bez teške artiljerije i zrakoplovstva, pokušavajući bitku dobiti s nekoliko izbočenih pojedinaca.

HDZ ne smije bježati od nadolazeće krize na način kojim je pobjegao u Zagrebu od rješenja sanacije štete uzrokovane potresom.

To je jednostavno loš način i loša poruka. Ne smije bježati od praznih računa, nezaposlenosti, novih blokiranih i osiromašenih građana, što je uzrokovano korona krizom. HDZ ne smije tu prepustiti inicijativu ni SDP-u, ni DP ni MOST-u, a oni upravo to čine.

HDZ mora definirati tko su mu neprijatelji i osmisliti strategiju borbe i komunikacije što prije, jučer po mogućnosti, jer do kampanje birač formira svoju preferenciju, a kampanja je samo peglanje strategije.

VIDEO Analiza: Cijeli HDZ je počeo šepati na desnu nogu; Puno je birača koji nisu skloni ni HDZ-u ni SDP-u

Najnovije

Potres kod Rijeke

Još iz rubrike