Još jedna Hrvatica igrat će za Crnu Goru: Nitko me nije zvao iz Rukometnog saveza Hrvatske

Ad

Rukometna reprezentacija Crne Gore dobila je pojačanje iz Hrvatske – Matea Pletikosić je odlučila da ubuduće igra za „lavice”.

Iako je svojevremeno proglašena za najveću nadu hrvatskog rukometa, 22-godišnjakinja iz Sinja nikada nije pozvana u seniorsku reprezentaciju. Posljednji put je dres „kockastih” nosila na Svjetskom kadetskom prvenstvu, ljeta 2016. godine u Slovačkoj, pišu Vijesti.

– Bilo je i ranije priče da igram za Crnu Goru, a nitko me nije zvao iz Rukometnog saveza Hrvatske. Imala sam želju vratiti se, igrala u Budućnosti, ali nisu me htjeli ni uvrstiti na popis. Odlučila sam da je za moju budućnost bolje da prihvatim poziv Crne Gore, jer se ovdje osjećam kao kod kuće – rekla je Pletikosićeva za „Vijesti”.

Djevojka koja je 2015. kao 17-godišnjakinja došla u Budućnost, nakon što je bila najbolji srednji bek Europskog kadetskog prvenstva, ispunjava sve uvjete da igra za Crnu Goru čim počnu službene utakmice. Naime, nije igrala za Hrvatsku od ljeta 2016, a više od tri godine je registrirana za Budućnost, što je preduvjet da može promijeniti sportsku nacionalnost. Uzgred, neće imati nikakvih problema prilagoditi se novoj selekciji, pišu Vijesti.

– S većinom djevojaka igram u klubu, neće mi biti teško prilagoditi se. Tu je sada i Marta, sve će mi biti mnogo lakše nego nekome tko dođe sa strane. Poznajem i sustav, sigurno ću se lako priključiti ekipi. Čula sam se da dosta suigračica iz Budućnosti, bile su sretne što sam odlučila igrati za Crnu Goru.

Njenim angažiranjem riješeno je pitanje srednjeg beka na duže vrijeme, jer osim Milene Raičević, čija karijera se bliži kraju, tu je i Itana Grbić. Matea je u dresu Budućnosti za pet sezona postigla 43 gola u Ligi prvaka. Trebala bi debitirati za „lavice” na Europskom prvenstvu u Norveškoj i Danskoj u prosincu. Imat će, naravno, i šansu nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– To će biti veliki izazovi za mene. Želim pratiti svoje ciljeve i graditi karijeru, mislim da je zbog toga puno bolje za moju budućnost da igram za Crnu Goru. Samo da bude zdravlja, sve drugo će doći – zaključila je Matea Pletikosić.

Prošle godine dres Crne Gore je obukla još jedna Hrvatica, Marta Batinović. Prije nje su za „lavice” igrale djevojke rođene u Srbiji: Bojana Popović, Katarina Bulatović, Ana Đokić, Ana Radović i Mirjana Milenković, kao i Mađarica Gabrijela Kindl (sada Markoč).

U pregovorima sa RSCG je i Slovenka Barbara Lazović, ali je veliko pitanje hoće li i zaigrati za Crnu Goru. Ona je tek ove sezone stigla u Budućnost, a iako ima stan i prijavljen boravak u toj zemlji od 2017. godine, pitanje je hoće li dobiti dozvolu IHF-a da obuče dres novog nacionalnog tima.

Facebook Komentari