Panični Slovenac bježi od žene: Pustite me u Istru, dosta mi je

Istarsko naselje Barbariga polako se počelo puniti Slovencima, koji su počeli dolaziti u svoje apartmane. Iako još prilično prazna, prve turiste zatekli smo u čišćenju dvorišta i okoliša.

Bračni par Škafer, Jožef (63) i Daria (62), iz Celja su stigli u petak. Kažu kako ih na granici nitko nije ništa previše pitao. Na parkiralištu ispred njihova apartmana parkirano je još nekoliko automobila sa slovenskim registracijama.

– Zadnji put smo bili ovdje u veljači, kad se još moglo. Kupili smo apartman prije tri godine, ali i inače ljetujemo u Barbarigi godinama, pa smo odlučili kupiti nešto svoje – govore simpatični Slovenci.

U mirovini su, a u Hrvatskoj borave šest mjeseci. Barbariga je za njih mali raj.

– Jako smo sretni što smo došli jer obožavamo ovo mjesto. Ovo mjesto vam je Slovenija i Zagreb u malom, i svi se poštujemo. U Hrvatsku smo došli preko Portoroža, a na granici nije bilo problema. Onaj Slovenac na carini je samo mahnuo da prođemo, a na hrvatskoj granici su nas pitali kamo idemo i tražili prometnu dozvolu i to je to – govore.

Apartman ne iznajmljuju nego je to njihov kutak “za uživanje”. Kaže da će ove godine i njihova djeca doći u Barbarigu, a oni će tad morati biti u Sloveniji kako ih ne bi bilo previše.

– Drago mi je da su otvorene granice i da mi možemo doći na svoje. Ne bojimo se korona virusa ni u Sloveniji, a niti u Hrvatskoj jer, koga god smo u Sloveniji pitali, nitko nikog ne poznaje da je prebolio virus ili bio bolestan – zaključili su supružnici.

Slovenci su u Barbarigu počeli dolaziti u petak, a preko vikenda se broj polako povećao. Do petka je ovo turističko mjestašce bilo sablasno prazno, nigdje nije bilo nikoga. Ljudi danas već pomalo čiste okoliš, spremaju se za ljeto i čiste svoje apartmane.

U obližnjem ugostiteljskom objektu na terasi je bilo tek nekoliko gostiju, a djelatnici “oboružani” zaštitnim maskama i rukavicama sretni su kad vide gosta. Nadaju se da će se sve vratiti “u normalu”.

– U Sloveniji sve radi. Tamo se sve vratilo u normalu, a i ovdje se vraća, kako vidimo. U Barbarigi ćemo ostati barem tri tjedna, a vraćamo se na ljeto – rekli su supružnici. Dvoje slovenskih državljana koje smo zatekli u blizini ugostiteljskog objekta kažu da su na granici ipak čekali, i to nekoliko sati.

– Ušao sam u Hrvatsku nakon gotovo pet sati čekanja na granici. Policajac me, gledajući dokumente, pitao gdje mi je supruga, pa sam mu odgovorio da sam s njom bio zatvoren dva mjeseca u stanu zbog korona virusa i da sam se za vikend došao malo odmoriti u svom objektu u Barbarigi. Nasmijao se i pustio me – odao nam je slovenski državljanin.

Iz istarskog stožera u nedjelju su ponovno stigle lijepe vijesti da su u Istri od ispitana 92 uzorka na Covid-19 svi negativni i nema novooboljelih. Istarska policija, pak, kazala je da su od 15. svibnja od ponoći do 17. svibnja do 12 sati na graničnim prijelazima Policijske uprave istarske evidentirana ukupno 6333 ulazaka, piše 24 sata.

– Od toga su ušla 4962 strana državljanina, od čega 4438 državljana Slovenije te 1371 državljanina Hrvatske – kazali su u PU istarskoj.

Facebook Komentari