U Istri počela otkazivanja, buking je dosta loš

Epidemiološka situacija u Istri, u kojoj su se vile na osami činile kao rijetki turistički sadržaji koji bi u ovo doba mogli privući goste, povoljna je. No otkazivanja su ipak počela, piše HRT.

Istra je za većinu turista autodestinacija, to znači da je siguran individualni dolazak do smještaja. Stancija Jelene Ivković u svibnju je prazna. To se nije dogodilo nikad.

– Buking je dosta loš, većina što je bila se otkazalo. Sad je bukirano tek od osmog mjeseca. Imamo jedan tjedan u sedmom mjesecu, imamo jedan u šestom, a bilo je sve od petog do desetog mjeseca. Ne znamo hoće li biti last minuta s obzirom na to da se ovakvi objekti ne bukiraju u zadnji čas, kaže za HRT-ov Regionalni dnevnik Jelena Ivković, vlasnica kuće za odmor u Negričanima.

Bazen je pokriven, stolice čekaju goste koji su lani u ovo doba već uživali u miru i tišini. Centralna Istra obiluje kućama za odmor. Jedna od njih, primjerice, može primiti samo četiri osobe. Ali i ona je prazna sve do srpnja.

– Gosti koji trebaju doći sedmi, osmi i deveti mjesec čekaju da se otvore granice. Stalno smo u kontaktu, razgovaramo, pa se nadamo da ćemo se sresti i upoznati i da će sve biti ok, kaže nam Kristina Dajčić, vlasnica kuće za odmor u Sv. Petru u Šumi.

Tome se nadaju svi. Turizam direktno čini oko 15 % hrvatskog BDP-a, pa se od njega ne odustaje ni pod koju cijenu.

Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre, kaže kako se radi o idealnoj destinaciji za outdoor turizam.

– Sve one koji su željni aktivnog odmora i istovremeno i nekakvog mira i sigurnosti s obzirom na to da su naši kapaciteti većim dijelom kuće za odmor, dakle relativno na osami, ističe.

Svi se nadaju otvaranju granica, a socijalna distanca je ovdje zagarantirana.

– To je idealno za obitelj, oni tu mogu boraviti, biti sami, ako žele, mogu izbjeći svaki kontakt, mogu se opuštati i plivati u bazenu, kaže Kristina Dajčić.

A u tom bazenu zasad uživa samo – plastična patka, piše HRT.

Facebook Komentari