U očaju zaziva DORH: Mojoj su majci donijeli virus u sobu

Koprivnica je jedno od žarišta proboja koronavirusa u domove za starije. 11 je štićenika dosad preminulo, a epidemiolozi procjenjuju da se zaraza ondje neće smiriti još najmanje dva tjedna, piše HRT.

HRT-ov je sugovornik tužan i ogorčen. Prije dva dana sahranio je majku. Bila je štićenica koprivničkog doma za starije i nemoćne i umrla je od bolesti Covid-19. Posljednji put vidjeli su se krajem veljače jer posjeti nisu bili dopušteni.

– Za zaposlenike to nije vrijedilo, oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka, kaže za HRT-ov Regionalni dnevnik.

Kada se zaraza prvi put pojavila u domu, kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice, izolirani su kontakti i činilo se da je sve pod kontrolom. A onda novi šok!

– 21. smo dobili prvu oboljelu osobu koja nije bila iz našeg pula poznatih bliskih kontakata i onda smo se definitivno zabrinuli, kaže dr. Draženka Vadla, glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, preseljeni su na liječenje u koprivničku bolnicu. Za sve ostale u domu niti tada nije određena karantena.

– Na žalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi i još jedan je razlog, da je ravnateljica koja je poznala situaciju rekla da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti, kaže Vadla.

Kad se nakon nekoliko dana koronavirus u trećem navratu opet rasplamsao u domu, ravnateljica je, kažu u županiji, povukla moralni potez i odstupila s dužnosti te otišla u mirovinu. No nakon svega, za sporni dom, poručuju nadležni – karantena i dalje nije opcija.

– To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju, ističe Valda.

No osim njih, ugroženi su i svi građani, od kojih neki kažu:

– Čuvam se, ne izlazim puno van, u velike skupine, većinom provodim doma, u mirovini sam…

– Držim se svih propisa i to je to čekam da to prođe…

Preporuke epidemiologa, s obzirom na treći val proboja virusa u koprivničkom domu, nisu urodile plodom. Hoće li ove sadašnje mjere dati rezultata vidjet će se tek sredinom lipnja.

Facebook Komentari