Studija u Španjolskoj pokazala da je deset puta više zaraženih koronom od registriranih, ali to je samo 5 posto stanovništva

Samo 5% španjolskog stanovništva razvilo je antitijela na koronavirus, prema prvim rezultatima serološke studije koju je provela španjolska vlada i koja je jučer objavljena.

Studija u kojoj je napravljeno serološko testiranje uzoraka krvi oko 60.000 nasumično odabranih sudionika, pokazuje da je oko 2,3 milijuna ljudi u Španjolskoj bilo zaraženo ovim virusom. To je desetak puta više od 228.691 slučaja koje je zemlja do sada potvrdila. Ako su nalazi studije točni, prava stopa smrtnosti od virusa u Španjolskoj je oko 1,1%. Do sada je zemlja potvrdila 27.104 smrtnih slučajeva.

Broj zaraženih razlikuje se od regije do regije

Prema riječima Marine Pollan, voditeljice Nacionalnog centra za epidemiologiju, oko 26% infekcija ustanovljeno je kao asimptomatsko. Ona je rekla i da je istraživanje utvrdilo da su antitijela rjeđa u djece nego u općoj populaciji. Koliki postotak građana ima protutijela se također znatno razlikuje ovisno o regiji.

U Madridu, jednom od najteže pogođenih španjolskih područja, 11,3% testirane populacije ima protutijela za virus. U nekim drugim regijama, poput Kanarskih otoka, imunitet je pronađen u manje od 2% uzorka, prenose Reuters i druge agencije.

Rezultati ove studije sugeriraju da je bolest manje raširena nego što su mislili neki istraživači. Krajem ožujka, istraživanje Imperial College London procijenilo je da je u Španjolskoj zabilježeno sedam milijuna slučajeva koronavirusa. Nalazi studije također znače da je 95% španjolskog stanovništva još uvijek ranjivo na virus.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins, 70-90% stanovništva mora imati imunitet kako bi populacija razvila imunitet stada. Serološke studije napravili su Ministarstvo zdravlja u Španjolskoj i zdravstveni institut Carlos III. Istraživači su ustvrdili da su krvni testovi “dovoljno precizni” da se koriste za ispitivanje, piše AA, prenose vijesti.hr.

Facebook Komentari