Posebni čip: Nove osobne iskaznice s biometrijskim identifikatorima

Vlada je u hitnu proceduru poslala izmjene zakona o osobnoj iskaznici (EU) prema kojoj će svaka iskaznica imati posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Izmjene su donesene temeljem Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije koja je na snagu stupila 1. kolovoza prošle godine, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Mijenja se i sam izgled osobne iskaznice – na prednjoj strani sadržavat će dvoslovnu oznaku RH, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Izmjenama zakona omogućava se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, odnosno omogućava se građanima pristup elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona ili tableta.

Ministar Vili Beroš podnio je izvješće o stanju u vezi bolesti COVID-19. Naglasio je kako su po ulasku u 3. fazu, 18. dan od početka popuštanja prvih epidemioloških mjera, brojke i dalje stabilne. U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković je rekao da je zadovoljan epidemiološkom situacijom vezano za epidemiju koronavirusa te potvrdio da su počele isplate naknada u iznosu od 4 tisuće kuna. Osvrnuo se i na obljetnicu bleiburške tragedije.

Izmjene Zakona o šumama

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjenama Zakona o šumama, kojima se planira dodatno rasterećenje gospodarstva za 33 milijuna kuna, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Naime, naknadu za općekorisne funkcije šuma dosad su plaćale pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a ostvarivali su godišnji prihod veći od tri milijuna kuna. Ovim izmjenama ta bi se granica povećala na 7,5 milijuna kuna. Ujedno bi se smanjila stopa naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma s 0,0265 na 0,024 posto ukupnog prihoda.

Potpora izmjenama statuta Hine

Vlada je dala potporu izmjenama Statuta Hine kojima bi se nacionalnoj izvještajno novinskoj agenciji omogućilo i bavljenje djelatnošću snimanja iz zraka, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izvijestila je i da zbog posljedica potresa Agencija ne djeluje u svom prostoru. “I to jedna od tema koja se rješava”, kazala je, piše HRT.

Share This Article