Milina: To što nismo u Schengenu sada nam pomaže, jer imamo sustav na granicama

Na graničnom prijelazu Bregana glavni ravnatelj policije Nikola Milina govorio je o tome kako će prelazak granice izgledati u vrijeme sezone kada se očekuje veći dolazak turista.

Na pitanje, otkad su otvorili granice, koliko je povećan dolazak, Milina kaže:

“Od te odluke, od 9, svibnja, imali smo 2700 stranih državljana, 2100 državljana iz EU i oko 500 i nešto državljana trećih država. Prema našoj statistici najviše je dolazaka iz Slovenije, Austrije i Njemačke, te BiH”, istaknuo je Milina za RTL.

O tome kako će to izgledati u vrijeme sezone kada se ipak očekuje veći dolazak turista, glavni ravnatelj policije ističe:

“Hrvatska granična policija ima iskustvo. Hrvatski policajci su pripremljeni, sada rade kontrolu kao što je bilo za vrijeme određivanja samoizolacije. Ovo je blaži stupanj kontrole nego tada. Nije ovo olakšanje, ne znači da ne uzimamo podatke od osoba, oni dobiju letak da se moraju pridržavati svih epidemioloških mjera”, istaknuo je.

“Unaprjeđujemo taj sustav. Danas smo imali sastanke s Ministarstvom turizma. Mi ćemo pokušati pronaći još nekakva rješenja da ubrzamo vremensko trajanje kontrole na granici”, poručuje.

Glavni ravnatelj policije potom je objasnio kako će se postupati ako uoče da netko ima simptome koronavirusa.

“Kao i prije. I dalje imamo sustav sanitarnih inspektora. Ako ima sumnja da su osobe zaražene ili su kontakti zaraženih, onda ide sustav samoizolacije”, kaže.

Kazao je kako nam to što nismo u Schengenu sada pomaže, jer imamo sustav na granicama.

“Pratimo situaciju i od grčko-turske granice. Bilo je više slučajeva gdje su bile situacije da su policijski službenici u susjednim zemljama morali intervenirati. Ojačali smo neke kapacitete. Priljev migranata je smanjen, za 50 posto u zadnja dva mjeseca. Nemamo povećanje u zadnjih par dana. Bitno je da sve zemlje u regiji brinu za svoje granice. Ne samo BiH, nego i Srbija i druge”, kazao je za RTL Nikola Milina.

Facebook Komentari