13 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Švedska bilježi najveći broj umrlih u zadnja tri tjedna. Zaposlit će 10.000...

Švedska bilježi najveći broj umrlih u zadnja tri tjedna. Zaposlit će 10.000 sestara i tehničara kao pomoć u borbi protiv pandemije

Objavljeni su podaci za Švedsku. U toj je zemlji u posljednja 24 sata od komplikacija povezanih s koronavirusom umrlo 147 osoba, a dodatno se zarazilo 637.

Švedska tako bilježi najveći broj smrtnih slučajeva u posljednja tri tjedna i najavljuje kako će zaposliti više od 10.000 medicinskih sestara i tehničara kako bi pomogli pacijentima.

U toj je zemlji ukupno zaraženo 27.909 ljudi. Umrlo je 3460 osoba. Visoke crne brojke zadnji put su zabilježene 21. travnja, kada je od koronavirusa preminulo 185 osoba.

Tijekom proteklih tjedana oscilirao je broj smrtnih slučajeva, a brojke umrlih dramatično su padale, prije današnjeg dana.

10. svibnja zemlja je prijavila petero umrlih i 348 slučajeva zaraze. Više od polovice umrlih bilo je smješteno u staračkim domovima, a jedna četvrtina umrlih primala je potrebnu skrb u svojim kućama, javlja Daily Mail.

U Švedskoj se trenutno vodi rasprava o nedostatnoj skrbi starijih ljudi usred pandemije i njihovoj nedovoljnoj zaštiti. Neki glasno kritiziraju nedostatno opremljeno osoblje koje skrbi o starijim ljudima.

Navodi se kako je 40 posto osoblja u staračkim domovima u Stockholmu – epicentru švedske epidemije – nekvalificirano.

Blaži pristup borbi protiv pandemije

Radi se uglavnom o osoblju koji su plaćeni po sati i koji imaju kratkoročne ugovore. Vlada se obvezala na obuku tih radnika za što će se izvojiti 184 milijuna funti. Također će tim radnicima biti ponuđeni stalni ugovori o radu.

Švedska je imala blaži pristup u borbi protiv epidemije koronavirusa, ostavivši otvorenima većinu škola, trgovina i restorana te oslonivši se na dobrovoljne mjere fizičke udaljenosti i pojačane higijene.

Umrlih Šveđana razmjerno je mnogo više nego u Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje su vlasti poduzele strože mjere. No manje ih je u odnosu na Veliku Britaniju, Francusku i Španjolsku, u kojima je također uvedena karantena, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike