Danas se diljem svijeta slavi Majčin dan, posvećen majkama i majčinstvu

Druga nedjelja u svibnju već desetljećima je dan posvećen majkama.

Danas se diljem svijeta slavi Majčin dan, posvećen majkama i majčinstvu. Mnogi hrvatski učenici prošli su tjedan dobili za zadatak pokazati kreativnost izradom čestitki majkama, no znate li kako je sve počelo?

Zasluga za obilježavanje današnjeg dana posvećenog majkama pripisuje se Amerikanki Anni Marie Jarvis koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon druge godišnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting kad je grupi žena podijelila 500 bijelih karanfila, odajući tako počast svim majkama.

Američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom, a ideja proslave Majčinog dana s vremenom se proširila po Europi i ostatku svijeta.

Taj dan majkama i bakama djeca i unuci uglavnom poklanjaju čestitke i poklone koje su sami izradili, a uobičajen je poklon i cvijeće.

U Jugoslaviji se Majčin dan slavio na Dan žena, piše N1.

Majčin dan se danas slavi i u Zoološkom vrtu koji poziva roditelje s djecom, a otkrit će im kako izgledaju majčinstva u svijetu životinja. Primjerice, merkatice spadaju u onu skupinu majki koje postaju majke nekoliko puta u jednoj godini. Mladunci se rađaju slijepi i gluhi i potpuno su ovisni o njima, a imaju i “dječje vrtiće” za koje su zadužene starije ženke i one čuvaju mladunce dok ostale, npr. skupljaju hranu.

Humanitarna organizacija Marijini obroci, koja u najsiromašnijim zajednicama svijeta osigurava svakodnevni obrok za gladnu djecu, pokrenula je ove godine kampanju “Majci za ljubav” povodom Majčinog dana u Hrvatskoj.

Sudjelovanje u kampanji odličan je način za pokazati našim majkama koliko nam znače, a pritom osigurati i dnevne obroke djeci koja trebaju našu pomoć, poručuju iz udruge i navode kako svi zainteresirani svoju darovnu čestitku mogu naći na web stranici Marijinih obroka.

Facebook Komentari