Zaplijenjen duhan u vrijednosti od preko pola milijuna kuna

Dovršeno je kriminalističko istraživanje gdje je pronađeno 2815 kg duhana, 904 grama marihuane, 160 litara etilnog alkohola, 69 pakiranja sredstva za potenciju, oružje i streljivo, piše policija.

Danas je u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj održana izvanredna konferencija za medije na kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave Željko Grgić, voditelj Službe kriminalističke policije Branko Štefančić i voditelj Područne službe za mobilne jedinice carine Slavonski Brod Igor Stičinski.

Načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić je pozdravio prisutne i izjavio da su policijski službenici PU požeško-slavonske u suradnji s Carinskim uredom Slavonski Brod i Područnom službom za mobilne jedinice Slavonski brod dovršili kriminalističko istraživanje i da je rezultat tog rada zapljena velike količine duhana, etilnog alkohola, marihuane i ostalog. Naglasio je da je ovo najveća zapljena duhana na području PU požeško-slavonske, ali i na području RH. Također je izjavio da je zaplijenjena i određena količina marihuane čija je namjera bila preprodaja na tržištu ove PU.

Voditelj Službe kriminalističke policije Branko Štefančić je izjavio da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina“ i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, 64-godišnjakom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ i 44-godišnjakom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih kuća koje je 54-godišnjak koristio prilikom čega je pronađeno 904 grama marihuane, digitalna vaga, 69 pakiranja sredstva za potenciju i 216 komada streljiva. Nadalje, pronađeno je 160 litara etilnog alkohola, 2700 kg duhana u listu i 115 kg sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

Također je temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražena obiteljska kuća 44-godišnjaka gdje je pronađen jedan ručno rađeni pištolj tzv. „kubura“ s pripadajućih streljivom i obiteljska kuća 64-godišnjaka gdje je pronađeno 3346 grama sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ 54-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku te će biti priveden sucu istrage.

Vezano za pronađeni etilni alkohol i sredstva za potenciju slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom carinskom tijelu, dok za pronađeno streljivo slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

Naglasio je da je interesantno da, iako zapljena jednog kg marihuane nije tolika rijetkost, ovdje je karakteristično da je zapljena izvršena u vrijeme kada je kretanje građana vrlo ograničeno tako da su cijene marihuane značajno porasle. Ono što dodatno daje na težini ovog kaznenog djela je činjenica da je marihuana zaplijenjena u čak devet paketa koji su precizno izvagani i namijenjeni su prodaju. Osim toga zaplijenjena je i oprema i pribor za vaganje i pakiranje.

Vrijednost duhana u prodaji na ilegalom tržištu je 563.000,00 kuna. Ukupna količina zaplijenjenog duhana je 2815 kg, dok trošarina po kg duhana iznosi 800,00 kuna iz čega proizlazi da je državni proračun oštećen za 2.252.000,00 kuna.

Share This Article