Emotivni oproštaj od kolege pilota: Nevjerojatno što ti je život

Pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić poginuli su jučer u tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403.

– Danas sam imao čast biti na letačkom ručku s kolegom Markom, prije samog letenja. Nevjerojatno što ti je život.

Toliko godina ništa, i onda sad u ovoj godini već četvorica kolega kojih više nema. Zapitaš se da li je to moguće i zapitaš se zašto?

Ovo je životni poziv koji sa sobom jednostavno nosi velike rizike posla, i to valjda tako mora biti.

Izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji mojih dvojice kolega – napisao je na Facebooku satnik Denis Smajo, kolega pilota Novkovića.

– Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina.

Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv – naveli su iz MORH-a.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji.

Diplomirao 2013. godine kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392.

Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje.

Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja.

Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio.

Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava.

Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine.

Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

FOTO Srušio se vojni zrakoplov kod Zadra i zapalio, dvojica poginula

Share This Article