Korona kod operiranog pacijenta na Firulama, čekaju se nalazi za kontakte

Nekoliko dana nakon što se doznalo da je koronavirus ušao na plućni odjel KBC-a Split na Firulama, doznaje se da je virus ušao i na odjel Vaskularne kirurgije.

Na koronu je pozitivan pacijent koji je ležao na odjelu, operiran je te je smješten na intenzivnu njegu Klinike za kirurgiju KBC-a Split. Nakon određenog vremena porasla mu je tjelesna temperatura i počeo je kašljati. Tada mu je uzet bris, testiran je i njegov je test bio pozitivan.

“Ovo što se dogodilo nema nikakve veze s otvaranjem bolnice za rad s pacijentima. Jedan pacijent, koji je već preko 15-ak dana u bolnici je pokazao respiracijske simptome, napravljen je test i on je pozitivan na koronavirus, što je izazvalo reakciju. On je premješten u covid bolnicu na Križine, epidemiološka služba je poduzela sve mjere da se izoliraju kontakti, drugi pacijenti su zbrinuti u izolacije i uzeti su brisevi čije rezultate još nemamo, ali ćemo ih imati do konca dana”, rekao je za N1 Anton Marović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Split, dodavši da su uzeti brisevi dvadesetak ljudi.

Uzeti su brisevi od 50-ak ljudi, među kojima ima i doktora i medicinskih sestara i pacijenata.

“Mislim da situacija uopće neće biti tako dramatična kako se na prvi pogled čini da je. Možemo špekulirati, moguće da je došao asimptomatski, moguće da je zaista zaražen u bolnici, ali u ovom trenutku je to nemoguće točno reći”, rekao je Marović, koji je podsjetio da je trećina svih hospitaliziranih bolesnika u Hrvatskoj smještena u splitskoj bolnici, kao i polovica svih pacijenata na respiratoru.

Facebook Komentari