VIDEO Ukupno 2101 osoba zaražena korona virusom, jedna osoba preminula

Trenutno je potvrđeno ukupno 2101 osoba zaražena korona virusom, a 1522 osoba je ozdravilo, 33 od jučer. U posljednja 24 sata broj novooboljelih porastao je za 5.

Osamdeset je osoba preminulo, jedna od jučer, 1960. godište. 15 osoba je trenutačno na respiratoru.

“Danas je 70. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, što čini ukupan broj od 2101 zaraženog”, rekao je Beroš.

Još je jedna osoba preminula, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. godine, koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj preminulih od koronavirusa sada je 80.

Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije.

Učinjeno je 39.040 testiranja, u proteklih 24 sata 956, a pozitivnih je 5,38 posto. Na respiratoru je 15 bolesnika, a hospitaliziranih je 228, odnosno tri manje nego jučer.

Ukupan broj oporavljenih je 33 više u odnosu na jučer, a to su trenutno 1522 osobe, kazao je Beroš. Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o popuštanju mjera.

“Danas je počela druga faza, povratak zdravstvenog sustava, danas ćemo objaviti 4 odluke koje se tiče mjera za vjenčanja, pogreba, otvaranja sportskih i dječjih igrališta i ograničavanja zadržavanja.

Na pogrebima će biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi sa najuže obitelji na obitelj i svjedoke, zabrana održavanja svadbenih svečanosti dalje ostaje.

Donijet ćemo odluku o načinu korištenja bavljenja rekreativnim sportom. Sve će biti jasno iz uputa. Njih ćemo objaviti popodne. Nećemo produljiti zabranu zadržavanja na javnim mjestima”, dodao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak je kazao kako je njihova ideja bila da zaštite starije ukućane, odgovorivši na pitanje kako će roditelji ići po djecu u vrtiće.

“Meni je teško odgovoriti na to pitanje. Naša namjera je bila da mi zaštitimo zdravlje, mi nismo Švedska, mi imamo 3 ili 4 generacije u kući. Zašto smo donijeli posebnu preporuku da oni ne izlaze s djecom, da se ne druže s djecom. A kako će se to provesti, kako će se provesti higijena ako nema sapuna, mi na ta pitanja ne možemo odgovoriti. Napravili smo detaljne upute. Ministarstvo je to koje može odgovoriti na neka pitanja. Mjere smo propisali”, kazao je Capak.

Pripreme za drugi val zaraze
Profesorica Alemka Markotić odgovorila je na pitanje o mogućem drugom valu zaraze. “Hrvatska se obranila u prvom valu, kada nije imala ništa osim znanja. Kad su se pojavili prvi slučajevi, prepoznali smo ugrozu u siječnju. Danas, pet mjeseci kasnije, neki su i tu ignorirali tu opasnost iz Kine, mi nismo, pa možemo biti zadovoljni učinjenim. Ako se i dalje budemo držali određenih mjera, onda smo mi spremni, možda i spremniji od ostatka svijeta”, kazala je.

Capak nije mogao komentirati navodni slučaj gdje u nekim školama se nagovaraju roditelji da djeca ostaju kod kuće. “Nemamo tu informaciju”, kazao je.

Nije mogao odgovoriti ni na pitanje kada će se otvoriti glazbene škole. “Epidemiološka slika je povoljna, ali moramo pričekati kada će to doći na dnevni red”, kazao je.

Beroš je kazao kako danas nije bilo gužve u bolnicama. “Možda je bilo malo gužvi prilikom trijažama. To je ponegdje oduzimalo malo vremena, ali ravnatelji su se dobro organizirala. Na postupcima nije bilo značajnijeg čekanja”, kazao je ministar Beroš.

Božinović se osvrnuo na e-propusnice za otoke. “Taj sustav ćemo dodatno procijenjivati, tako da će cijeli sustav doživjeti određene promjene, u smislu daljnje liberalizacije”, kazao je.

Na konferenciji za medije govorilo se i o slučajevima u domovima za starije, ali i o slučaju ravnatelja KBC-a Sestara milosrdnica Zovka koji je imao koronavirus.

“Kada je riječ o Splitu, naše inspekcije su napravile svoje, nalaz je upućen onima koji to moraju znati, institucije neka rade svoj posao. Što se tiče slučaja Zovak, Ministarstvo je dobilo dopis da profesor Zovak nije bio pod mjerama samoizolacije. Testiran je.

Što se tiče djevojčice, nalaz nije gotov, većih propusta nije bilo, ali još moramo komunicirati o tome”, kazao je Beroš.

“Ove uspjehe koje imamo, za njih su zaslužni građani”, kazao je Božinović i dodao: “Do sada se naš pristup pokazao ispravnim i efikasnijim nego u nekim drugim državama. Mi računamo na građane, računali smo do sada i računamo u budućnosti”, zaključno je rekao ministar, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari