21.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Miljavac: Predsjednik je brz na okidaču, ali na ZDS ima obvezu reagirati;...

Miljavac: Predsjednik je brz na okidaču, ali na ZDS ima obvezu reagirati; Hebrang je na kraju zatražio i da pokrenemo peticiju za opoziv predsjednika

Nakon niza izjava predsjednika Zorana Milanovića o znakovlju postrojbe HOS-a, politička, veteranska i medijska scena vriju, a ništa mirnije nije ni u Hrvatskom generalskom zboru (HGZ). Proteklih dana, članstva u toj udruzi odrekao se prof. dr. Andrija Hebrang, pričuvni general bojnik Hrvatske vojske, ogorčen nakon što je vodstvo Zbora, kako je ustvrdio, odustalo od svojih principa i odbilo javno osuditi predsjednikov “sramni čin blaćenja legalne braniteljske postrojbe HOS-a”.

Evo što o toj temi misli predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac, prenosimo dio razgovora za Večernji list.

Zašto je izostala reakcija Zbora na predsjednikove izjave o HOS-u?

Razgovarao sam s Hebrangom punih osam dana o tome i pokušao mu objasniti da nije dobro da se mi sada dignemo, da u ovoj situaciji korone i potresa sada još i mi dolijevamo ulje na vatru. Mislim da stvari trebamo smiriti, ali Hebrang je na kraju zatražio i da pokrenemo peticiju za opoziv predsjednika jer je Milanović za njega dezerter koji ne može biti na čelu države jer nije služio u Hrvatskoj vojsci. Iako je u godinama kada se više ne bi trebao baviti politikom, možda se gospodin Hebrang hoće više politički angažirati, pa i preko Zbora, ali to nije dobro za udrugu koja predstavlja cijeli korpus Hrvatske, neovisno o pripadnosti političkoj opciji. Zbor okuplja 80-ak generala, zapovjednika ratnih brigada i korpusa i te se ljude ne treba omalovažavati.

Nedavno ste nazočili prijemu na Pantovčaku priređenom u prigodi obljetnice Bljeska, znači li to da predsjedniku ništa ne zamjerate?

Mislim da je razgovor jedini ispravan put. Na svečanom prijemu pitao sam predsjednika je li voljan održati sastanak s članovima Zbora. Rekao je: ‘Dapače, odaberite nekoliko generala i dođite na razgovor na bilo koju temu’. Po meni, to je normalan pristup. Bolje je rješavati problem razgovorom, a ne javnim svađama i prepucavanjem, to ne vodi nikamo i to nikada nije bio moj stil. I kod predsjednika Tuđmana znalo je biti polemika, ali ako smo argumentirali, znao je promijeniti priču i odlučiti nešto sasvim drugo. Proteklih dana nije se ništa tako ozbiljno dogodilo da bi zahtijevalo intervenciju s naše strane. Izjave su izjave, ali trebamo vidjeti što je iza tih izjava. Predsjednik je brz na okidaču, nešto izjavi što ne misli da će izazvati polemike, ali s druge strane neke svoje stavove brani, on dolazi iz lijeve opcije i naravno da mu neće sjesti ni “za dom spremni” ni dizanje ruke ni simboli, a ima pravo i obvezu to braniti jer u Ustavu piše da je hrvatska država nastala na antifašizmu, a ne na drugim simbolima.

Cijeli intervju je OVDJE

Hebrangovo pismo ostavke Miljavcu: Većina odbija javnu osudu sramnog Milanovićevog čina. Što bi na sramotnu odluku HGZ-a rekli naši utemeljitelji, predsjednik dr. Franjo Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak? Ako ne pred preživjelim braniteljima, morat ćete se opravdati pred njima kada kucne trenutak istine

Najnovije

Još iz rubrike