BBC: Korona virus – Grčka i Hrvatska djelovale su brzo, sad moraju spasiti ljeto

Ad

Hoće li Hrvatska uspjeti spasiti turističku sezonu? Pitanje je to koje muči mnoge naše građane, a pogotovo turističke djelatnike. Tom se temom, zajedno s izgledima turizma u Grčkoj, pozabavio i BBC u danas objavljenom članku pad naslovom “Koronavirus: Grčka i Hrvatska djelovale su brzo, sad moraju spasiti ljeto”, prenosi HRT.

U članku se navodi kako je Hrvatska bila na oprezu nedugo nakon što su iz Kine počele stizati vijesti o epidemiji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice čak i prije dolaska autobusa s turistima iz Wuhana krajem siječnja, a lokalni mediji otvorili su pitanje kineskih radnika koji rade na gradnji Pelješkog mosta.

– Prvi potvrđeni hrvatski slučaj dogodio se 25. veljače, gotovo mjesec dana nakon Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u članku.

Sada se otvara pitanje – mogu li Hrvatska i Grčka spasiti ljetnu turističku sezonu?

– Za Hrvatsku problem više nije kako zadržati strance vani, već kako ih vratiti. Oko polovice od 20 milijuna posjetitelja koji posjete Hrvatsku na godinu dolazi u srpnju i kolovozu, a turizam je odgovoran za barem petinu gospodarskog outputa Hrvatske, navodi BBC.

U članku se navodi kako Hrvatska treba suradnju sa susjednim državama, pogotovo Slovenijom.

Njezini su, naime, građani drugi iza Nijemaca po noćenjima u Hrvatskoj, a mnogi turisti moraju proći kroz Sloveniju na putu prema hrvatskoj obali.

Ministri turizma obje zemlje prošli su se tjedan već sastali u Zagrebu kako bi do kraja godine dogovorili plan za put Slovenaca preko granice, a ostali državljani slijedili bi u lipnju.

Tu su i češke turističke agencije koje žele uspostaviti koridor za put do hrvatske obale, što je, ističe BBC, toplo pozdravio premijer Andrej Plenković.

A i istraživanje u Austriji ukazuje na to da se ljudi još uvijek nadaju uživanju na hrvatskom suncu, piše HRT.

Facebook Komentari