VIDEO Prije 25 godina raketiran je grad Zagreb; Patologija Martićevog mozga nije se promijenila

Prije 25 godina raketiran je grad Zagreb. Nakon uspješne hrvatske vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, pobunjeni Srbi počeli su s osvetom.

U samo središte grada pali su zvončići, projektili iz lansiranog sustava Orkan. Sedmero je ljudi ubijeno, a više od 200 ranjeno.

Dan poslije glavni je grad opet raketiran. Pogođeni su Dječja bolnica u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište i Zrinjevac. O raketiranju svjedoči i Memorijalni centar, otvoren prije sedam godina, piše HRT.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

Raketiranje Zagreba naredio je Milan Martić, srpski ratni zločinac, kasnije pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu u Haagu na 35 godina zatvora.

U objašnjenju presude Milanu Martiću navedeno je kako je utvrđeno da su u napadu korišteni kasetni projektili iz VBR Orkan koji je neselektivno oružje. Njime se, naime, zasipava veća površina pri čemu su odstupanja raketa od nominalnog cilja u konkretnom slučaju čak jedan kilometar.

Sud je zaključio da je raketiranje namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Osim toga, nakon raketiranja Zagrebu je prijetila opasnost od 500 neeksplodiranih zvončića koje je naknadno deaktivirala policija. Prilikom deaktiviranja zvončića je poginuo jedan policajac.

Intervju s Milom Martićem nije zanimljiv zbog sadržaja, koji je očekivano, pun teorija o ugroženom srpstvu, nego kao uvid u razmišljanja patološkog zlikovca. Kojeg kazna nije nimalo promijenila:

Intervju Milana Martića nakon 24 godine dokaz je da zatvor kod nekih ne mijenja patologiju u mozgu na bolje

Martiću sedam, a Čelektiću 20 godina zatvora za napad na Zagreb

VIDEO VRO Bljesak, 25 godina: Za kratko vrijeme razbijen je cijeli neprijateljski korpus. Zarobljeno je 1500 odmetnika

Facebook Komentari