1.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Michigan: Naoružani prosvjednici upali u zgradu državne uprave, traže kraj karantene

Michigan: Naoružani prosvjednici upali u zgradu državne uprave, traže kraj karantene

ANSING – Stotine prosvjednika, nekoliko naoružanih, ušlo je u zakonodavni dom državne prijestolnice Michigiana, kao odgovor na poteze za produženjem naredbi za zatvaranje Covid-19.

Policija je ipak reagirala na vrijeme i spriječila teže incidente. Nekoliko je senatora priznalo da su u strahu navukli pancirke jer situacija nije izgledala nimalo bezazleno, piše BBC.

Demonstranti su se okupili nakon što je guverner Michigana, demokratkinja Gretchen Whitmer odredila da se karantena produži do sredine svibnja. Država je zabilježila 3789 smrtnih slučajeva koronavirusa u trenutku objave

Zabilježeno je više od 41.000 zaraza u ovoj srednjozapadnoj državi, uglavnom na području metroa u Detroitu.

Prosvjed u četvrtak, nazvan “američki patriotski skup”, organizirala je udruga “Michiganska organizacija za slobodu”. Pozvali su na ponovno otvaranje državnih poduzeća 1. svibnja.

Nakon isteka smjernica ponovnog pokretanja gospodarstva koje je prije dva tjedna objavila Bijela kuća, polovica američkih saveznih država nastavlja s ublažavanjem ograničenja koja se odnose na restorane, dućane i ostale djelatnosti kako bi pokrenule gospodarstvo pogođeno koronavirusom.

Usprkos izostanku sveobuhvatnog testiranja i ostalih mjera opreza koje zazivaju zdravstveni stručnjaci, golemi pritisak na države da krenu s gospodarskim aktivnostima pojačan je najnovijim podacima ministarstva rada koje govore da je od 21. ožujka naknade za nezaposlene zatražilo oko 30 milijuna Amerikanaca.

Među radno sposobnim stanovništvom nezaposlenost je skočila na 18,4 posto, što nije zabilježeno od Velike krize 30-ih godina prošloga stoljeća.

Broj slučajeva zaraze u SAD-u premašio je milijun, a od oboljenja covid-19 umrlo je najmanje 62.000 ljudi, više nego ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, prenosi SEEbiz.

Najnovije

Još iz rubrike