7.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Zaher: Prvoga dana popuštanja mjera zabilježen rast trgovine od 23 posto

Zaher: Prvoga dana popuštanja mjera zabilježen rast trgovine od 23 posto

Gost N1 studija uživo bio je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu koji je otkrio najnovije brojke u trgovini, nakon popuštanja restriktivnih mjera.

Zaher je podsjetio da je u ožujku trgovina na malo imala pad od 3 posto, veleprodaja 8 posto, a ukupno je gospodarstvo palo 9 posto. Nakon toga, nakon još restriktivnijih mjera imali smo pad od 25 posto u maloprodaji, 33 posto u veleprodaji, a ukupno je gospodarstvo palo za 40 posto.

„Sada imamo podatke za prva dva dana od relaksacije mjera, u ponedjeljak, prvi dan, imali smo rast 23 posto u odnosu na ponedjeljak tjedan prije, a u utorak 18 posto“ kaže Zaher i dodaje da se u ponedjeljak otvorilo 70 posto trgovina na koje se otvaranje odnosilo.

Na pitanje ima li podataka da su neke trgovine, primjerice namještaja, prijavile čak 95 posto manji promet, Zaher odgovara da se to možda odnosi na centar grada Zagreba gdje posljedice potresa stvaraju dodatne probleme i podsjeća na redove pred IKEA-om.

„Neki su prehrambeni trgovački lanci prijavili da su se po prometu vratili na pretkrizno vrijeme“, kaže Zaher.

Kada je riječ o mjerama zaštite koje su bili dužni uvesti, Zaher kaže da je HGK proveo anketu i da je 75 posto anketiranih tvrtki reklo da je u potpunosti razumjelo mjere, otprilike 50 posto je sve prilagodilo, a ostatak u prilagodbi.

„Naravno da Imaju povećane troškove, to ide od otprilike 5 000 kuna za mikro poduzetnike, dok velike imaju mnogo veće jer se odnose i na distributivne centre i cijelu logistiku“, napominje Zaher i dodaje da nema druge jer se mjere jednostavno moraju poštivati.

Najnovije

Još iz rubrike