10.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vakula: I na Praznik rada kiša pada, a može biti i grȁda

Vakula: I na Praznik rada kiša pada, a može biti i grȁda

Kiša ovih dana kao da pokušava nadoknaditi propušteno pa će u nastavku tjedna gotovo svakodnevno padati u mnogim krajevima, ali vjerojatno ne i u svim mjestima. Pritom su osobito u petak mogući lokalno obilniji pljuskovi s grmljavinom, sugradicom, pa i tučom (grȁdom), i to ne samo na kopnu, nego i na Jadranu – najprije sjevernom, vjerojatno u subotu i južnije. Valja upozoriti i na u petak mjestimice prolazno jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar na dijelu Jadrana i u gorju.

Uz uglavnom umjerenu buru i tramontanu u nedjelju i posebice ponedjeljak bit će stabilnije i sunčanije, većinom i suho, ali već u utorak ponovno se povećava vjerojatnost kiše diljem Hrvatske.

Stoga će se sljedećih dana u mnogim krajevima malo ublažiti manjak oborine u odnosu na prosjek, ne samo travnja, nego i dosadašnjeg dijela godine, tijekom kojeg je odstupanje ponegdje, kao primjerice u Splitu i Dubrovniku, čak i veće nego u travnju.

Pritom se na većini Jadrana temperatura zraka neće znatnije mijenjati, osim što će od nedjelje jutra biti malo svježija od ovih u petak i subotu, kada će pak biti toplije nego što je bilo u četvrtak.

U kopnenom će području poslijepodneva sljedećih dana biti uglavnom svježija od dosadašnjih u ovome tjednu, a i od prosječnih za doba godine. No, za razliku od većine travnja, jutra će do ponedjeljka biti razmjerno topla za prve dane svibanjske, a i pupoljci će napokon imati dovoljno vlage za napredovanje, piše Zoran Vakula na HRT-u.

Najnovije

Još iz rubrike