24.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ostojić otkrio s kim u koaliciji SDP ide na parlamentarne izbore

Ostojić otkrio s kim u koaliciji SDP ide na parlamentarne izbore

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je u četvrtak da je SDP spreman za parlamentarne izbore na koje će izaći u koaliciji s HSS-om, HSU-om i Snagom.

„SDP je spreman za izbore. U siječnju i veljači smo prošli pola Hrvatske sa svojim programom. SDP ima program, ima svoj tim i koaliciju”, rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a.

Naveo je i kako je Predsjedništvo SDP-a jednoglasno podržalo odluku o sklapanju koalicije s HSS-om, HSU-om i Strankom narodnog i građanskog aktivizma (Snaga) Gorana Aleksića. Uz to, koaliciju očekuju još na dva mjesta – tzv. „točkastu koaliciju”.

Najavio je i da će u ponedjeljak potpisati veliku koaliciju na kojoj će biti i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Naglasio je kako očekuju da se izbori održe kada bude omogućeno slobodno kretanje i javno okupljanje. Bez toga nema izbor, poručio je.

Članica Predsjedništva SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan rekla je kako su u europskim zemljama oni odgođeni do daljnjega jer se smatra da je prerizično ići u njih.

Navela je i da je Francuska stala između dva kruga lokalnih izbora, a Europski parlament (EP) je usvojio rezoluciju po kojoj se oštro osuđuje Poljska koja forsira da se ide u predsjedničke izbore jer (EP) smatra da se ne može osigurati adekvatna kampanja i jednaka dostupnost demokratskih procesa svim strankama i biračima.

„Koliko god bih željela da izbori budu što prije u niti jednoj državi članici EU oni se nisu dogodili i odgođeni su”, poručila je.

Napominjući kako Hrvatska ali i EU mora ići sa zakonom o tzv. korona profiterima, Ostojić je najavio da će idući tjedan u saborsku poslati prijedlog zakona o korona profiterima

Upozorio je i kako su iza HDZ-a uvijek ostale iste tri stvari – izolacija, recesija i depresija, što će, smatra, biti i ovoga puta.

Smatra i kako recesija u našoj zemlji neće imati oblik slova V, kao što će biti u Njemačkoj,ili slova U – kao što će biti u većini europskih zemalja. „Ta recesija nakon HDZ-a uvijek ima oblik slova L. Znači, nagla je i traje dugo vremena. Tako je bilo 1999., tako je bilo 2011. i tako će očito biti i sada”, upozorio je.

Na važnost donošenja zakona protiv „korona profitera” upozorila je i Borzan rekla je da zbog porasta prodaje putem interneta neki proizvođači plasiraju proizvode lošije kvalitete ili nisu ono kako se na internetu prikazuju.

Posebice je to opasno kod farmaceutskih proizvoda poput lažnih testova za brzo dijagnosticiranje koronavirusa i sl. Navela je i da je Interpol do sada zaplijenio oko 13 milijuna lažnih farmaceutskih proizvoda, piše SDP.

Najnovije

Još iz rubrike