-3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministar Beroš objasnio smiju li roditelji u posjet djeci u bolnici

Ministar Beroš objasnio smiju li roditelji u posjet djeci u bolnici

Ministar zdravstva Vili Beroš je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objasnio je pod kojim uvjetima bi se moglo dopustiti da rodilje na porode ne idu same te omogućiti roditeljima da posjećuju svoju djecu koja se nalaze na bolničkom liječenju.

“Konzultirali smo epidemiologe i oni preporučuju da se pristup pratnji i posjetiteljima omogući, ali samo u iznimnim okolnostima. Znate da svaka osoba koja uđe predstavlja epidemiološku opasnost. Ustanove mogu donijeti odluku o iznimkama i dopustiti prisustvo treće osobe na porodu. Prepuštamo zdravstvenim ustanovama da odluče o svakoj situaciji posebno. Razmišljamo da odobrimo posjete majkama, najužoj rodbini, ali moramo uvijek imati na pameti mogući unos infekcije”, rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da, što se vrtića i škola tiče, roditelji neće morati tražiti potvrdu poslodavaca da moraju raditi.

“Nema obveze da se dostave potvrde, nego je traženo od roditelja da dostave potvrdu prilikom dolaska djeteta u školu prvi put, a svrha potvrde je da nitko od ukućana nije bolestan od Covida, te da je roditelj u poznat s uputama i sadržajem što se tiče mjerenja temperature i uvjeta pod kojima djeca trebaju doći u školi te da napišu da oba roditelja nemaju druge mogućnosti nego da dijete pošalju u školu”, rekao je Capak i dodao da, ako dođe do razbuktavanja epidemije, epidemiolozi će izaći na teren, zaustaviti odvijanje nastave u školi ako bude potrebno, a ako se dogodi da nam poraste faktor reprodukcije, razgovarat ćemo o tome da se vratimo na staro, prenosi N1.

Ukupno dosad 2076 osoba zaraženih korona virusom, dvije osobe preminule od jučer

Najnovije

Još iz rubrike