18 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Lalovac: Vlada kaže da smo najviše dali za gospodarstvo, a imamo najveći...

Lalovac: Vlada kaže da smo najviše dali za gospodarstvo, a imamo najveći pad, kako to?

Gost Dnevnika bio je bivši ministar financija u SDP-ovoj Vladi Boris Lalovac. Komentirao je prognozirani pad BDP-a. Kaže da nećemo bankrotirati, ali da će biti teško. Upozorava da su sve projekcije rađene kao da se na jesen korona virus neće vratiti. Misli da je puno stvari koje će ova Vlada morati objasniti građanima oko mjere Očuvanje radnih mjesta i neizglasavanja moratorija na kredite od godinu dana

To je vrlo visok pad, ovo je gore nego što je rekao MMG i gori pad od Italije, samo bi Grčka trebala imati veći pad, to govori o hrvatskom gospodarstvu i prevelikom oslanjanju na rentijerstvo i turističke usluge.

Taj pad će imati i multiplikativan utjecaj. Ovo je još optimistično jer je prognoza rađena kao da neće biti drugog vala epidemije u rujnu”, kaže bivši ministar finacija Boris Lalovac.

Predviđa da nas čekaju dva rebalansa proračuna, prvi u svibnju, a zatim i u rujnu što je dodatni pritisak na javne finacije jer će s u devetom mjesecu znati prava slika stanja javnih financija.

Pojašnjava da je mjesečni prihod od PDV-a tijeko ljeta oko šest milijardi kuna, a samo na mjesečnoj razini na ime PDV-a predviđa se minus i do tri milijarde kuna.

“Bit će teško, ali nam ne prijeti bantot, morat će se donositi drugačije mjere i raditi suživot s koronom.

Možda je danas promaklo svima, ali vrlo važan informacijaa, država je, Vlada je danas rekla da možemo ući u deflacijski proces i t to je jako opasno, govorimo o padu opće razine cijena.

Deflacija u ovakvim situacijama gdje imate rarst javnog duga i nelikvidnost u gospodarstvu deflacija je otežavajući moment za izlazak iz krize, imamo deflacijski utjecaj nafte, kamate na razini nule i za ovu deflaciju za koju Vlada kaže da će bit 0,3 posto svakako je otežavajuće da se gospodarstvo vrati u normalne okolnosti”, kaže Lalovac.

Nije mu jasno kako smo najviše dali gospodarstvu i građanima od svih zemalja EU, kako se Vlada hvali, a imamo najveći gospodarski pad pa se za pakete mjera postavlja pitanje jesu li učinkovite i pogađaju li gospodarstvo.

Kaže da ne znamo ni u kakvim su stanjima javna poduzeća za koje će trebati milijarde jer su bili gubitaši i u dobrim vremenima.

Oko mjere Očuvanje radnih mjesta kaže da se vidilo da su donijeli mjeru bez ikakvih kriterija. “Kada je SDP tražio 500 kuna jednokratno za ljude koji imaju mirovine do 1500 kuna rekli su ne može, sada će morati objasniti kako za to nema, a ima za poduzetnike koji su dobro stajali.

Neka objasne građanima da su sami projicirali pad od 9,5 posto, a građanima i tvrtkama nisu dali mogućnost moratorija na kredite na godinu dana. Nije mi logično da Vlada nije htjela usvojiti moratorij na kredite na godinu dana samo zato što je to SDP-ov prijedlog. Sve mjere nestaju 15.7.2020., a onda ćemo vidjeti kako će se gospodarstvo ponašati”, zaključuje Lalovac.

Najnovije

Još iz rubrike