11.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo HGK: Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan

HGK: Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović reagirao je na najavljene procjene pada BDP-a Hrvatske zbog koronakrize.

“Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan. Zanimljivije su procjene što nas čeka iduće godine. Značajan rast od 6,1 posto u 2021. i dalje neće biti dostatan za postizanje stupnja razvijenosti iz 2019. godine. Nadamo se da će se te stope rasta nastaviti i u 2022. godini kako bi nastavili tamo gdje smo stali s razvojem prošle godine”, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirajući Nacionalni program reformi.

Istaknuo je da najviše zabrinjava presporo vraćanje stope nezaposlenosti na prošlogodišnju razinu. „Vidljivo je kako se stopa nezaposlenosti spušta nedovoljno brzo pa ćemo posebne napore morati usmjeriti upravo prema tom problemu.

Sve predložene mjere i reformski zahvati stvaraju dobar preduvjet i platformu za rješavanje i ovog problema“, smatra Burilović i dodaje kako nas čeka i znatan rast javnog duga u odnosu na BDP, što je bilo očekivano jer se zbog korona krize Vlade morala financijski izložiti radi zadržavanja radnih mjesta i likvidnosti tvrtki.

Vjeruje kako će ova situacija naići na razumijevanje na razini EU-a i da nas neće skrenuti niti zakočiti na našem putu ulaska u eurozonu.

Pozdravio je najavljeno administrativno rasterećenje poduzetništva za gotovo 700 milijuna kuna i naglasio kako se zbog trenutne krize ovakvi rezultati nisu mogli izbjeći. „Moram pohvaliti sve napore koje je sustav uložio kako rezultati ne bi bili još dramatičniji – posebice u kontekstu zadržavanja radnih mjesta i izbjegavanja puno većih stopa nezaposlenosti te posljedično i većeg pada BDP-a u narednim razdobljima“, zaključio je Burilović.

Podsjećamo kako je Vlada na današnjoj sjednici donijela Nacionalni program reformi za 2020. i Programa konvergencije Republike Hrvatske za 2020. i 2021. godinu.

Tom prilikom je ministar financija Zdravko Marić kazao kako Vlada za ovu godinu projicira pad BDP-a za 9,4 posto, a za 2021. očekuje oporavak po stopi od 6,1 posto.

Marić: Vjerojatno je da će ova kriza biti teža od one 2008. godine, deficit državnog proračuna od 6,8 posto BDP-a

VIDEO Vlada donosi Nacionalni program reformi: Na razini 2020. pad BDP-a od 9,4 posto, minus u proračunu 25 milijardi kn

Najnovije

Još iz rubrike