-3.7 C
Zagreb
Naslovnica Sport Francuzi presjekli: PSG prvak, Lyon nakon 23 godine bez Europe

Francuzi presjekli: PSG prvak, Lyon nakon 23 godine bez Europe

Paris St. Germain službeno je prvak Francuske, objavila je Francuska liga (LFP) u četvrtak, prenosi HRT.

Prvenstvo u Francuskoj i službeno je danas okončano, a PSG je u trenutku prekida imao 12 bodova prednosti pred drugoplasiranim Olympique Marseilleom.

LFP je također odredio da je Lorient pobjednik drugoligaškog natjecanja.

– Odlučili smo da će biti dva ispadanja i dva promaknuća, rekao je izvršni direktor lige Didier Quillot. To znači da Amiens i Touluse ispadaju u drugu ligu, a Lorient i Lens se uspinju u elitni razred.

– Možda će biti žalbi, ali naša odluka je na čvrstim temeljima, smatra Quillot.

On je dodao da LFP ima vremena do 25. svibnja da javi UEFA-i koji klubovi idu u europska natjecanja.

S obzirom da je PSG-u priznat naslov, izvjesno je da će drugi Marseille i treći Rennes u kvalifikacije Lige prvaka, dok je malo manje jasno tko će u Europsku ligu, jer u nju obično idu četvrta momčad prvenstva, te pobjednici Kupa i Liga-kupa. Kako se ta dva natjecanja neće završiti, a PSG je u oba finalist, u kvalifikacije Europske lige vjerojatno će četvrti Lille, peti Reims i šesta Nica.

PSG-u je ovo treći uzastopni naslov prvaka, a deveti ukupno u povijesti. Najveći gubitnik ovakvog raspleta je svakako Lyon, koji je nakon više od dvadeset godina ostao bez nastupa u nekom od europskih klupskih natjecanja pod ingerencijom UEFA-e, zadnji put je bez Europe Lyon ostao davne 1997. godine.

Ova odluka LFP-a bila je praktički jedina moguća nakon to je prije dva dana Vlada odlučila kako u Francuskoj neće biti sportskih natjecanja do rujna. Liga je izgubila 110 milijuna eura od televizijskih prvaka.

Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je televizijsku kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020. godine. Ukupna vrijednost ugovora je bila 762 milijuna eura, prenosi francuski sportski dnevnik L’Equipe.

Najnovije

Još iz rubrike