-2.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš: Da ste me prekjučer pitali je li Capak u stranci, rekao...

Beroš: Da ste me prekjučer pitali je li Capak u stranci, rekao bih vam da ne znam

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u Dnevniku N1 kako se nada da popuštanje mjera neće dovesti do porasta broja zaraženih. Komentirao je i ponovno otvaranje zdravstvenog sustava, planove za budućnost, ali i politizaciju Stožera.

Popuštanje mjera

“Nadajmo se da neće doći do povećanja zaraze, ali moramo biti spremni i na tu situaciju. Mjere su donošene balansirano i postepeno, a isto tako smo ih odlučili ponovno uvoditi, fazno, s naglaskom na epidemiološke mjere kojih se treba držati. Ako to bude tako, vjerujem da se neće osjetiti na broju oboljelih, ali na sve moramo biti spremni”, rekao je Beroš dodajući da se zbog lipidne ovojnice smatra da je virus termolabilan.

Komentirajući demobilizaciju zagrebačke Arene istaknuo je:

“Nije problem u hladnom pogonu. Sreća je da nam trenutna epidemiološka situacija omogućava da razmišljamo i o takvim koracima demobilizacije Arene, ali moramo biti spremni i ako se potreba pojavi, ona u roku od dva dana može biti opet u funkciji. Sad razloga za to nema.”

Zdravstvene ustanove

“Epidemiološka situacija je ta koja omogućava da tako razmišljamo. S druge strane stvorili smo epidemiološki okvir koji, ako poštujemo, svodimo mogućnost unosa virusa na najmanju mjeru. Pružanje osnovne zdravstvene zaštite je prioritet, sad je epidemiološka situacija drugačija i možemo popuštati oprez i akitivirati polako zdravstveni sustav”, rekao je Beroš.

Liste čekanja su sigurno povećane, kazao je Beroš. “Sigurno su liste čekanja povećane, to je jasno. Nikad nismo prekinuli rad u potpunosti, ali se odvijao pod drugačijim okolnostima. Manje je zdravstvenog osoblja radilo. Tako ćemo polako popustiti naše mjere i aktivirati zdravstveni sustav, ali liste čekanja ćemo posložiti po prioritetima. Rizično zdravstveno stanje će uvijek biti vodilja – one s većim rizikom rješavamo prve”, ističe Beroš.

Komentirajući dopis Komore medicinskih sestara vezano uz ministrovu izjavu o njihovom radu u Domovima za starije i nemoćne, Beroš je kazao:

“Kad sam govorio o zdravstvenim djelatnicima u okviru Domova za starije, govorio sam o nadzoru. Ministarstvo zdravstva ne vrši nadzor nad njihovim radom, ali izvjesno je da medicinske sestre i fizioterapeuti rade u Domovima za starije.”

Planovi za budućnost

“Digitalna transformacija zdravstvenog sustava, funkcionalna integracija bolničkog sustava, potrebno je unaprijediti sustav primarne zdravstvene zaštite. Na tome ćemo raditi nadalje”, kazao je.

Nabava zaštitne opreme bio je jako veliki problem, ali smo kontinuiranim trudom uspjeli osigurati zaštitnu opremu, rekao je Beroš. “Ovih dana je došlo nekoliko aviona koja vrijedi više od 200 milijuna kuna”, veli ministar.

“Da ste prekjučer pitali je li Krunoslav Capak član HDZ-a, ja bih vam rekao da ne znam. Ne gledamo stranačku pripadnost kad je u pitanju borba protiv koronavirusa”, rekao je Beroš.

Ukidanje redovitih pressica ovisit će o epidemiološkoj situaciji, rekao je ministar. Ističe kako moramo biti strpljivi i na oprezu još neko vrijeme.

O izlasku na izbore, Beroš kaže kako je zbog epidemiološke slike realno da izbori budu na ljeto. O tome hoće li biti na listi HDZ-a kaže: “Ako netko procijeni da sam dobar, ja ću biti na raspolaganju hrvatskom narodu”.

VIDEO Beljak: Da nisu članovi HDZ-a nikada ne bi bili ravnatelji bolnica ni članovi Stožera

Najnovije

Još iz rubrike