19.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukupno dosad 2062 osobe zaražene korona virusom, četiri smrti u 24 sata

Ukupno dosad 2062 osobe zaražene korona virusom, četiri smrti u 24 sata

Trenutno je potvrđeno ukupno 2062 osobe zaražene korona virusom, a 1288 osobe su ozdravile, 56 novoozravljelih. U posljednja 24 sata, broj novoboljelih porastao je za 15.

Šezdeset i sedam osoba je preminule. 19 osoba je trenutačno na respiratoru.

Izvijestili su da su preminule još četiri osobe, jedna u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu i tri osobe u Splitu. Ukupno preminulih je 67.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je da su zdravstveni djelatnici na prvoj liniji, pa se tako dogodilo i da je šest medicinskih sestara i jedna spremačica oboljelo od koronavirusa, nakon što su liječili oboljele iz Doma za starije i nemoćne u Splitu.

O uputama za drugu fazu popuštanja mjera, Capak je rekao da su napravili prijedloge verzija uputa i sad komuniciraju s korisnicima i onima koji to provode. Dio će možda biti objavljen već danas, a ostalo sutra.

Na pitanje koliki bi trebao biti broj zaraženih da se mjere vrate, Capak je rekao da se ne radi o broju nego o trendu.

O preporukama za odlazak djecu u škole, Capak je rekao da ne želi govoriti unaprijed kako će one izgledati. Jutros su imali sastanak s Ministarstvom na kojem su tražene izmjene za koje kaže da ih nije vidio. Objašnjava da će se to tijekom dana usuglasiti, a sutra će sve biti objavljeno.

Što se tiče vrtića kaže da nijedna zemlja na svijetu preporučila zaštitnu opremu za djecu, ali bit će propisano za djelatnike. Propisane su stroge mjere higijene i ponašanje roditelja prilikom dovođenja djece. Djecu će se poticati da ne dodiruju oči, usta, nos, ali ih pustiti da se normalno igraju. ”To su preporuke, nije zakon. Ako netko misli da može bolje, mi ćemo to izmijeniti”, rekao je Capak.

Za trgovine na tržnici, primjerice cvjećare, Božinović je rekao da nema zapreka da rade, ako se pridržavaju mjera. Na upit zašto nisu odobrili ukidanje propusnica između Zagreba i Krapinsko-zagorske županije odgovorio je da će to razmotriti 11. svibnja. ”Cilj je da se u ova dva tjedna ne pojača mobilnost previše”, objasnio je. Rekao je da će daljnje popuštanje mjera ovisiti o epidemiološkoj slici.

Alemka Markotić istaknula je da je ozbiljna mogućnost da će se koronavirus javljati sezonski. ”Za neke viruse zna biti razmak i nekoliko godina, neki su se pojavili nakon 80 godina”, objasnila je.

Tko će nadzirati upute za crkve i tko će nadzirati? ”Tu nema kretanja ni muvinga, osobe sjede na jednom mjestu, a aktivnosti koje dovode do kontakta, već je propisano,a utvrdit ćemo detalje s HBK i drugih konfesija”, rekao je Capak, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike