10.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Teške riječi u raspravi o Zakonu o radu

Teške riječi u raspravi o Zakonu o radu

Na pitanje zašto poslodavci žele da se u Zakon o radu uvrsti odredba o izvanrednom stanju direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić odgovorio je da smo već dva mjeseca u krizi.

– Imate više od 70.000 tvrtki koje direktno primaju pomoć od Vlade, preko 500.000 radnika prima 4000 kuna. Prihodi svih ostalih koji nisu u mjerama su pali, pale su narudžbe i prodaja. Moramo prvo sačuvati radna mjesta. Tek se sada počelo malo raditi, rekao je Majetić gostujući u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje.

– Naše gospodarstvo uvijek je imalo izazov s likvidnosti. Znamo da većina hrvatskih poslodavaca, naročito mali i mikro, nema nekakve financijske zalihe da mogu pri malim ili nikakvim prihodima isplaćivati uredno plaće koje radnici zaslužuju i imaju prema ugovoru u radu. Kriza još traje, ne znamo kako će se razvijati. Činjenica je da će s vremenom biti sve teže isplaćivati plaće u iznosu koji piše u ugovoru o radu. Naravno da je isplata plaća zadnja linija obrane, mi ćemo smanjiti troškove, nepotrebne rashode, moramo sačuvati radnike i davati im plaće i osigurati poslovanje u uvjetima kakve nam dopuste epidemiolozi. U takvim okolnostima svjesni smo da će poslodavci isplaćivati plaću koju imaju i koliko mogu, rekao je.

– Da izbjegnemo kaos, sukobe i sudove i sva čuda, predlažemo Vladi, vodeći računa o tome da se ne umanje radnička prava, da se definiraju u ZOR-u posebni uvjeti kao što je pandemija u kojima se poslodavcima dopušta smanjivanje plaće koliko je u mogućnosti isplatiti, koliko ima novca na računu. Kad Vlada proglasi kraj, onda bi vrijedila sva prava. Na kraju dana, poslodavac će isplatiti onoliko koliko ima, objasnio je Majetić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da ono što govori Majetić, prema njegovim saznanjima, nisu stavovi HUP-a.

– Ovo nisu stavovi svih poslodavaca članova HUP-a drvnoprerađivačke industrije, građevinske, metalne, turizma i ugostitelja, svih onih koji imaju aktivan dijalog sa sindikatima, prije svega tu mislim na privatni sektor, i ne postoji ni jedan problem vezan u bilo koju odredbu ZOR-a, odgovorio je Novosel.

– Prije dva dana je Majetić u ime HUP-a poslao Vladi zahtjev za razgovor za izmjenu ZOR-a. Nakon toga imali smo sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća u Vladi i nijednom riječju na toj sjednici nije predložio raspravu o toj temi. U ovom trenutku ono što gospodin Majetić čini mogu samo pretpostaviti da je to možda ili za partikularne interese manjeg dijela poslodavaca ili se tu radi o dealu s Vladom koja u ovom trenutku sa sindikatima državnog i javnog sektora vodi neke čudne razgovore, ne predlaže nikakva umanjenja, a istovremeno očito preko Majetića i nekih drugih ljudi vrši pritisak na javnost da se umanjuju plaće, optužio je Novosel.

– Pa i činjenica da preko 500.000 radnika je primilo minimalnu plaću – ovo je vrlo interesantno za ministarstvo financija i državni inspektorat. ja se doista nadam da će institucije provjeriti da poslodavci koji su dobili potpore i kave su imali prihode, da se provjeri kako su isplatili plaće. Ako su dobili potpore kako to da nisu imali niti jednu kunu za isplatiti od minimalne do pune plaće. U svim sektorima koje se sam nabrojio za mjesec ožujak nemamo saznanja gdje imamo aktivan socijalni dijalog tražio umanjenje plaća, dodao je Novosel.

– Ne postoji ni jedan razlog za promjenu ZOR-a. Sve postojeće odredbe ZOR.-a omogućuju poslodavcu da radnika pošalje na rad od kuće, i da mu umanji plaću, da ponudi aneks ugovora u radu, ali osnova je da poslodavca mora koristiti postojeće instrumente. Više ne mogu gospodina Majetića poistovjećivati s HUP-om ako u ovom trenutku smatra da poslodavcima treba dati neograničene ovlasti da doista radni samo trošak i da ono što kaže poslodavac da je to svetinja, bio je oštar Novosel.

Majetić je reagirao i rekao da Novosel očito misli da zna više o HUP-u nego on.

– Nije slušao što sam govorio. Sjednica GSV-a je trajala tri sata i nismo stigli razgovarati o ZOR-u i već smo predložili da se to otvori na idućoj sjednici. Ta će sjednica sigurno biti žustra. Radnici koji su dobili ponoć to ne znači da imaju takvu plaću. Radnici koji su dobili pomoć na to im je poslodavac isplatio koliko asu imali da bi isplatili pune plaće.Nama nije interes da se nadmećemo s radnicima, da im dajemo manje plaće nego imaju po ugovoru i da iskorištavamo neku poziciju. Svi smo u problemu, imamo male prihode. Tamo gdje postoje sindikati tamo se to može lako urediti. No ima preko 90% malih tvrtki gdje nema sindikata i gdje treba zaštititi radnike, rekao je.

Najnovije

Još iz rubrike