10.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Puhovski: Sve dok postoji grozna pojava koja se zove Stožer, ne možemo...

Puhovski: Sve dok postoji grozna pojava koja se zove Stožer, ne možemo imati izbore

Politički analtičar Žarko Puhovski bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je mogući datum parlamentarnih izbora, u kakvoj su se situaciji našli HDZ i SDP te mogu li izbori uopće biti održani dok funkcionira Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

O eventualnim parlamentarnim izborima u lipnju, Puhovski je rekao: “Imamo nevjerojatnu situaciju da se sve okreće oko onoga što nije vijest. Meni se čini da se HDZ okrenuo pritisku medija. Nisam siguran da je HDZ oduševljen s tim terminom, niti sam uvjeren da to odgovara HDZ-u. Sad su se naprosto počeli kotrljati s ovom medijskom halabukom”.

Puhovski je komentirao i uspjeh našeg Stožera u borbi s epidemijom koronavirusa.

“Hrvatska ima gotovo identične rezultate kao i BiH. Bivše socijalističke države bolje izlaze s time na kraj. U zadnjih nekoliko dana je počela okopnjavati ta neka vrsta autoriteta koju je nametnuo Stožer. U ovom trenutku je počelo rasti nezadovoljstvo. Do izbora će negativna tendencija prema HDZ-u rasti”, ističe.

Raspuštanje Stožera uvjet za raspisivanje izbora

“Ustavni uvjet za raspisivanje izbora i raspuštanje parlamenta, politički uvjet jest raspuštanje stožera. Tako dugo dok postoji ta jedna grozna pojava koja se zove Stožer, za koju se ne zna tko su njezine članice i članovi koja nam određuje život svakidašnji, a da nema praktički nikakvu kontrolu nad sobom. Iako tu i tamo Plenković izviri da se ne zaboravi da su to njegovi dečki i cure. Tako dugo mi ne možemo imati normalnu predizbornu kampanju sa stajališta elementarne demokratske kulture”, kazao je Puhovski.

“Imamo tragikomičnu situaciju da jedan od glavnih ljudi u Stožeru dr. Capak kaže jučer “privatno je pitanje jesam li član HDZ-a”. I to bi bio bezobrazluk jer to kaže čovjek koji odlučuje svaki dan o tome smijem li van, s kime se smijem družiti, što mogu imati na nosu, što mogu jesti, kad mogu ići po hranu, itd. Kad se ne bi pokazalo da je taj čovjek toliki politički amater da čak ni ne zna da se bavi politikom i to se odlučujuće bavi politikom. Dakle, imamo ljude koji se bave onom jezgrom politike, a to je odlučivanje o svakodnevnom životu, a blaženo nemaju pojma o tome da to rade”, dodao je.

Puhovski tvrdi kako iza članova Stožera stoje oni koji državu vode, Andrej Plenković i ostali.

“I vode se tzv. strukom. Ista ta struka je odlučila da u nedjelju iz određenih epidemioloških razloga dobro izlaziti van naprimjer, jer virusi posebno funkcioniraju nedjeljom, itd. No, ostavimo to po strani, iza njih je stranka koja je to mogla koristiti. Iako sad to mogu sve manje koristiti”, smatra.

Koliko su ostale stranke spremne za izbore?

“Onaj koji ne bi trebao biti spreman za izbore je Milan Bandić. On nikada, ni u najboljim trenucima nije postizao dobre rezultate na nacionalnim izborima, osim kad je bio jedini kandidat protiv Josipovića. On bi se trebao koncentrirati na ono što radi u Zagrebu do lokalnih izbora kako bi postigao što bolji rezultat”, mišljenja je Puhovski.

U SDP-u, smatra Puhovski, postoje različite unutrašnje frakcije i borbe. “SDP-u je išlo dobro u zadnje vrijeme i jako je teško dovoditi u sumnju predsjednika stranke kojoj dobro ide. Problem SDP-a nije samo unutrašnji odnos s Bernardićem, njegov problem je to što se pojavljuju kandidatkinje i kandidati kao Mrak Taritaš koji zapravo ništa ne predstavljaju, ali uzimaju značajni dio kolača”, kazao je Puhovski.

Puhovski smatra da je greška SDP-a ta što su se odmah trebali obratiti Ustavnom sudu jer se, prema njegovom mišljenju, trebalo proglasiti izvanredno stanje.

“Trebalo je kao i u ostalim državama proglasiti izvanredno stanje i onda ga produžavati po potrebi. SDP je u parlamentu propustio na tomu do kraja inzistirati nego je prihvatio ovaj tip patriotskog modela i onda se ponašaju kao u Socijalističkom savezu – svi smo mi jedna stranka itd”, smatra.

Ističe kako je Škoro u ovoj situaciji najviše ugrožen. “Mogući su izbori u kojima dolazite s maskama i posebnom kontrolom, ali pripreme za izbore, dakle predizborna kampanja ne može biti u takvim uvjetima izvođena. Tu je Škoro doista oštećen, s druge strane njemu to olakšava da ne mora pokazati da zapravo nema programa. Da se išlo u kampanju, možda bi se pokazalo da njegovi sadržaji nisu dovoljno veliki”, rekao je zaključno Puhovski.

Najnovije

Još iz rubrike