6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Europska komisija pokrenula još jedan postupak protiv Poljske

Europska komisija pokrenula još jedan postupak protiv Poljske

Europska komisija (EK) pokrenula je u srijedu postupak protiv Poljske novog zakona koji dopušta kažnjavanje sudaca koji kritiziraju pravosudne reforme u toj zemlji.

To je četvrti postupak koji izvršno tijelo EU-a pokreće protiv Poljske zbog kontroverznih pravosudnih reformi koje provodi vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda.

Zbog novog zakona koji je stupio na snagu u veljači, EK je Varšavi uputila službenu opomenu, što je prvi korak u postupku povrede prava EU-a.

Poljska vlada je za odgovor dobila dva mjeseca, a ako to ne učini ili ako izvršno tijelo EU-a ne bude zadovoljno odgovorom postupak se nastavlja slanjem obrazloženog mišljenja. Nakon toga, slijedi tužba pred Sudom EU-a.

EK smatra da zakon potkopava neovisnost poljskih sudaca i da nije kompatibilan s prvenstvom prava EU-a. Osim toga, sudovima se onemogućuje izravna primjena određenih odredaba prava Unije kojima se štiti neovisnost sudstva.

“Postoji očita opasnost da se odredbe o stegovnom režimu protiv sudaca mogu koristiti za političku kontrolu sadržaja sudskih odluka”, izjavila je potpredsjednica EK-a Vera Jourova.

Dodala je da je to i “europsko pitanje jer poljski sudovi primjenjuju europske zakone i jer suci iz drugih zemalja članica moraju imati povjerenje da poljski suci djeluju neovisno”, dodala je, piše besplatno Hina.

Najnovije

Još iz rubrike