14 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukupno dosad 2047 osoba zaraženih koronavirusom, četvero preminulo od jučer

Ukupno dosad 2047 osoba zaraženih koronavirusom, četvero preminulo od jučer

Trenutno je potvrđeno ukupno 2047 osoba zaraženih koronavirusom, osam je novih zaraženih, a 1.232 osobe su ozdravile. Preminule su 63 osobe. 21 osoba je trenutačno na respiratoru.

Dosad je obavljeno ukupno 33.557 testiranja.

“Moramo biti oprezni i dalje, silazna putanja ne znači da se smijemo opustiti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pojasnio je i kako će u drugoj fazi popuštanja doći do reaktivacije zdravstvenog sustava u punu funkcionalnost.

“Dogovoreno je pokretanje dijagnostičkih i terapijskih pregleda koji su bili odgođeni prema prioritetama. Sve liste čekanja će se ažurirati. Plan nam je aktivacija 30 posto elektivnnih operacija i specijalističkih pregleda u dvije smjene”; objasnio je Beroš.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao kako je epidemiološka situacija iznimno povoljna.

“Imamo prostora da popuštamo naše mjere. Od zemalja u okruženju plus Belgija i Švedska, manje zaraženih na milijun stanovnika ima samo Mađarska.”, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako inspekcije civilne zaštite te policija i državni inspektorat cijelo vrijeme prate situaciju na terenu.

“Kad primijete neke nepravilnosti koje treba korigirati oni na to ukazuju. Nije cilj represija, već da se ljudima ukaže na mjere. Posebno se prati pridržavanje mjera fizičke udaljenosti, dezinficiranja prostora, visoke higijene, kontroliranja broja ljudi. Nije bilo primjera da netko odbija sugestije”, rekao je.

Kad je riječ o uputama za održavanje nastave u školama, šef HZJZ-a rekao je kako je završen nacrt uputa i smjernica kojeg sada pregledava Ministarstvo obrazovanja.

“Upute će biti objavljene u četvrtak”, rekao je Capak te dodao kako će upute za crkve vjerojatno biti objavljene sutra, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike