14 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Poznati psihijatar uputio apel za spas hrvatske psihijatrije: Sigurno ste kod svojih...

Poznati psihijatar uputio apel za spas hrvatske psihijatrije: Sigurno ste kod svojih prijatelja ili članova obitelji već primijetili tjeskobu, noćne more, trzanje na šumove, epizode bijesa ili potištenosti

Poznati psihijatar Herman Vukušić uputio je apel za spas hrvatske psihijatrije, koji prenosimo u cijelosti:

“Davne 1993. godine prvi put sam upozoravao na problem PTSP-a u hrvatskih branitelja.
Ušutkivali su me parolama, tvrdeći da su branitelji otporni na duševne tegobe.

Manje davne 1999. godine sam upozoravao na tragične suicide branitelja, optuživali su me da lažem.

Danas 28. travnja 2020. u vrijeme popuštanja epidemioloških mjera, želim izvijestiti širu hrvatsku javnost o tihom uništavanju Klinike za psihološku medicinu, visokospecijalizirane psihoterapijske ustanove koja je imala veliki ugled u svijetu i bila Referentni centar za psihoterapiju ministarstva zdravstva.

Ovo gašenje jedne elitne psihoterapijske institucije bez iti jedne odluke službenih tijela dešava se u vrijeme kada će pošasti koje su nas pogodile, karantena zbog Covida 19 i potres od prije mjesec dana izazvati jednako teške posljedice po duševno zdravlje mnogih naših sugrađana, kao što je rat ostavio posljedice na braniteljima.

Sigurno ste kod svojih prijatelja ili članova obitelji već primijetili tjeskobu, noćne more, trzanje na šumove, epizode bijesa ili potištenosti.

PTSP se ne događa samo vojnicima, teške traume pojačane izolacijom ostavit će posljedice na svima nama.

I nećemo se imati gdje liječiti.

Samostalnost same Klinike načeta je još prošle godine kada je pretvorena u Zavod, što čini jedan od presedana u povijesti KBC-a Rebro, pošto se većina dosadašnjih ravnatelja trudila u okviru te elitne zdravstvene institucije imati što više klinika, a ne što manje.

Pogotovu stoga što je Klinika za psihološku medicinu bila jedini edukativni punkt za psihodinamsku psihoterapiju te je kao takva imala i samostalnu katedru na Medicinskom fakultetu.

Međutim, trenutno se, pod opravdanjem posljedica zagrebačkog potresa po bolnicu Jordanovac, usmenim nalozima intenzivno radi na preseljenju djelatnika Klinike za psihološku u – Hotel Rebro, objekt koji ne zadovoljava skoro niti jedan zakonski kriterij za obavljanje zdravstvene djelatnosti!

I još se na ceremoniju preseljenja htjelo zvati ministra Beroša, ministra Medveda i gradonačelnika Bandića…..

Mislio sam da se takve ceremonije rade samo kada se otvaraju nova bolnička krila, ili dovode novi dijagnostički strojevi, a ne kada se elitni zdravstveni pogon seli u hotelske prostorije druge kategorije.

Možda pozadina tako zamišljenog “svečanog događanja” ipak leži u namjeri da se od javnosti sakriju činjenice, od kojih ću ovdje nabrojati samo neke:

– sve najave i razgovori oko preseljenja Klinike, koji se inenziviraju nakon Uskrsa, rađeni su isključivo usmeno, a nama djelatnicima do danas nije predočena niti jedna odluka upravnih tijela KBC-a Zagreb po tom pitanju, kao niti zapisnik niti jednog službenog sastanka;

– o razlozima iseljenja Klinike nije provedena niti jedna stručna rasprava na razini KBC-a Zagreb u smislu prioriteta javnozdravstvenih potreba, gdje poglavito mislim na povećani broj duševnih tegoba u Hrvatskoj kao posljedici pošasti i potresa, a o čemu već danima bruje i ptice na grani;

– u dosadašnjem krugu djelovanja Klinike su i osjetljive društvene populacije kao što su djeca, mladež i branitelji, te je posve neodgovorno degradirati uvjete za rad stručnjacima koji godinama skrbe o toj populaciji, posebno bez jasno predočenih javnozdravstvenih razloga i obrazloženja;

– svi relevantni čelnici odjela i zavoda vezanih uz Kliniku, zajedno sa predstavnicima populacije pacijenata, jasno su se očitovali da prostori Hotela Rebro ne zadovoljavaju kriterije i potrebe stručnog psihoterapijskog i psihijatrijskog rada.

Prethodno navedene činjenice u svetlu postojećih okolnosti nameću i neka pitanja:

– ima li ovo prisilno iseljenje Klinike ikakove veze s tim što sadašnjoj upravi KBC-a Zagreb istječe mandat za mjesec dana?

– dali je naum iseljenja Klinike razlog što psihijatrija na KBC-u Zagreb nema svojeg novog predstojnika niti pet mjeseci nakon što je raspisan natječaj?

– leže li pravi razlozi iseljenja Klinike u tome što je to najmlađa zgrada u okviru KBC-a Zagreb, pošto je stara zgrada Klinike srušena do temelja prije 13 godina i na njenom mjestu sagrađena nova, upravo arhitektonski prilagođena za potrebe psihijatrije i psihoterapije?

A propos posljednjeg pitanja u moram ovdje izraziti i svoje čuđenje da je baš ta nova zgrada Klinike za psihološku medicinu proglašena dodatnom karantenom za grad Zagreb, mjesec dana prije potresa, a u njoj djeluje klinički odjel za psihijatriju djece i mladeži.

Kao da se o preseljenju razmišljalo kada je potres bio samo još ružan san…

Na koncu, a u svezi argumenata preseljenja Klinike zbog potreba bolnice Jordanovac i ostalih bolnica pogođenih potresom (Šalata) moram pitati a što je sa Kliničkom bolnicom Dubrava?

Do kada će ona zjapiti prazna, sa jednim operativnim zahvatom u mjesec dana, ili možda sada očekujemo i epsku poplavu, pa se i za to moramo pripremiti?

Stoga, na koncu, poruka vama, poštovane kolegice i kolege koji ste akteri ovog nerazumnog čina:

Govorio sam 1993., govorio sam i 1999. i svih ostalih godina jer ne mogu i neću šutjeti. Velim vam da ćemo se sa negativnim posljedicama ove vaše potpuno pogrešne odluke nažalost susresti već vrlo brzo. Susrest ćemo s njima u hotelskim sobama, liječit ćemo na hotelskim krevetima, sa zebnjom će zatvarati vrata hotelskih soba kada naši pacijenti izađu da se suoče s teškim životima na koje ih nitko nije mogao pripremiti.

Ja i moji kolege ćemo napraviti za njih sve što možemo, a svaka njihova suza, svaka noćna mora i kap paničnog znoja, sve to ide na vašu dušu” napisao je Vukušić.

Najnovije

Još iz rubrike